Costurile legate de dezafectarea centralelor nucleare din Germania ar putea ajunge la 70 miliarde de euro

Costurile legate de dezafectarea centralelor nucleare din Germania şi evacuarea deşeurilor nucleare ar putea ajunge la 70 miliarde de euro (75 miliarde de dolari), a afirmat luni Michael Mueller, şeful unei comisii guvernamentale, într-un interviu acordat publicaţiei "Frankfurter Rundschau", transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Economica.net - lun, 20 apr. 2015, 14:02
Costurile legate de dezafectarea centralelor nucleare din Germania ar putea ajunge la 70 miliarde de euro

Cancelarul german Angela Merkel a decis în 2013 că ţara va renunţa în totalitate la energia nucleară până în 2022, în urma dezastrului atomic de la Fukushima (Japonia). Opt reactoare au fost oprite imediat. Germania a introdus în 2011 taxa pe combustibilul nuclear, care ar urma să rămână în vigoare cel puţin până în 2016.

Cei patru operatori ai centralelor nucleare din Germania – E.ON, RWE, EnBW şi Vattenfall – au făcut provizioane de aproximativ 36 miliarde de euro pentru dezafectarea centralelor şi evacuarea deşeurilor nucleare.

Cea mai mare companie germană de utilităţi – E.ON – a informat că se va concentra pe energiile regenerabile, reţele de distribuţie şi servicii personalizate de îmbunătăţire a eficienţei energetice, pentru a putea răspunde la modificările de pe pieţele energetice, progreselor tehnologice şi cererilor venite din partea consumatorilor. E.ON a precizat că va pregăti pentru anul acesta listarea unei companii apărute prin divizarea sa, urmând ca separarea să se realizeze în a doua jumătate a lui 2016. Grupul german a anunţat că aproximativ 15,5 miliarde de euro din provizioanele făcute pentru dezafectarea centralelor nucleare vor fi transferaţi în noua entitate.

Decizia E.ON a sporit temerile potrivit cărora, în final, plătitorii de taxe vor achita o parte din nota de plată legată de dezafectarea centralelor nucleare din Germania şi evacuarea deşeurilor nucleare.

„Există riscuri semnificative cu care se confruntă statul”, a afirmat luni Michael Mueller, şeful comisiei guvernamentale care se ocupă de căutarea de fonduri pentru a finanţa dezafectarea centralelor nucleare din Germania.

Costurile legate de dezafectarea centralelor nucleare din Germania şi evacuarea deşeurilor nucleare ar putea ajunge până la 70 miliarde de euro în următoarele decenii, ceea ce înseamnă că provizioanele de 36 miliarde de euro ale E.ON, RWE, EnBW şi Vattenfall nu vor fi suficiente, a adăugat oficialul.

Purtătorii de cuvânt ai E.ON şi EnBW au anunţat fiecare că provizioanele anunţate de companii sunt suficiente şi au fost stabilite pe baza unui audit extern.

Rezultatele financiare ale companiilor germane de utilităţi au fost afectate de decizia autorităţilor de la Berlin de a încuraja dezvoltarea energiilor regenerabile prin tarife care defavorizează termocentralele şi centralele nucleare.

E.ON este prezent şi pe piaţa din România, unde are peste 2,8 milioane de clienţi în jumătatea de nord a ţării, cărora le furnizează gaze naturale şi energie electrică.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după falimentul City Insurance. Ce șoferi vor avea cele mai mici prețuri? – DOCUMENTE
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după ...
Axeria Iard, o companie de asigurări cu sediul central în Lyon, Franța, este aproape să intre pe piața RCA din România, ...
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Mult-promovata POC 4.1.1 cunoscută și ca Măsura 3 sau Măsura 3 relansată, cea care trebuia să salveze mediul de afaceri ...
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare S.A.
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare ...
O acţiune de protest prin oprirea trenurilor de marfă va fi organizată în cazul în care nu vor fi găsite soluţii legale ...