Cota de energie regenerabilă care va beneficia de certificate verzi va scădea de la 15% la 11,1% în acest an

Cota de energie electrică produsă din surse regenerabile care va beneficia în acest an de sistemul de promovare prin certificate verzi este de 11,1% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern iniţiat de Departamentul pentru Energie.
Economica.net - joi, 20 mart. 2014, 13:29
Cota de energie regenerabilă care va beneficia de certificate verzi va scădea de la 15% la 11,1% în acest an

‘Pentru anul 2014 cota de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi este de 11,1% din consumul final brut de energie electrică’, spune textul proiectului.

Conform legislaţiei aflate în vigoare, cota ar fi trebuit să fie de 15% în acest an, au explicat, pentru AGERPRES, surse din cadrul instituţiei.

‘În acest moment, componenta de certificate verzi, adică impactul lor în facturile finale, este de 42 de lei pe MWh. Dacă ar fi rămas cota de 15%, componenta de certificate verzi s-ar fi majorat la 80-83 de lei’, au spus sursele citate.

Potrivit acestora, cota de 11,1% este aceeaşi cu cea stabilită pentru anul 2013, astfel că, practic, componenta de certificate verzi din factură rămâne la valoarea de 42 de lei pe MWh.

‘Indiferent de câtă energie regenerabilă se va produce anul acesta, impactul certificatelor verzi în factură nu va fi majorat, pentru că energia regenerabilă produsă în plus nu va beneficia de certificate verzi’, au mai spus sursele citate.

Producătorii de energie regenerabilă primesc subvenţii sub forma certificatelor verzi, pe care le plătesc toţi consumatorii, inclusiv cei casnici, şi care sunt reliefate separat în factura lunară la electricitate.

România şi-a asumat ca 24% din consumul de electricitate din anul 2020 să provină din surse regenerabile, însă ANRE a anunţat că această ţintă a fost deja atinsă la 1 ianuarie 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de......
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...