Cota de popularitate a preşedintelui Vladimir Putin a ajuns la 90% după intervenţia Rusiei în Siria

Cota de popularitate a preşedintelui rus Vladimir Putin a atins un nivel record de aproape 90% în luna octombrie, ca urmare a deciziei sale de a lansa raiduri aeriene ruse în Siria, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de Centrul rus pentru studierea opiniei publice VŢIOM, relatează joi Reuters.
Economica.net - joi, 22 oct. 2015, 09:58
Cota de popularitate a preşedintelui Vladimir Putin a ajuns la 90% după intervenţia Rusiei în Siria

Astfel, Putin înregistrează o cotă de popularitate de 89,9% în luna octombrie, în creştere faţă de procentul de 89,1%, cât a fost în luna iunie. În ianuarie 2012, preşedintele rus beneficia de o cotă de popularitate de 58,8%.

‘Un astfel de nivel de aprobare pentru activitatea preşedintelui rus este legat în primul rând de evenimentele din Siria, respectiv de loviturile aviaţiei ruse asupra poziţiilor teroriştilor de acolo’, se menţionează într-un comunicat al VŢIOM.

Până în prezent, forţele aeriene ruse au efectuat 700 de raiduri asupra a 690 de ţinte în Siria începând cu data de 30 septembrie, când a debutat campania aeriană a Rusiei în această ţară şi care este acoperită informaţional de televiziunea publică rusă.

Înaintea intervenţiei Moscovei în Siria, sondajele arătau că ruşii manifestau precauţie în legătură cu riscurile implicării Kremlinului în Orientul Mijlociu. Dar un sondaj de opinie realizat la începutul acestei luni a relevat că 72 % dintre cei intervievaţi aveau o opinie pozitivă faţă de campania aeriană a Rusiei în Siria.

Putin, al cărui al treilea mandat de preşedinte se va încheia în 2018, se bucură de o cotă de popularitate de peste 80% de mai mult de un an şi jumătate, potrivit VŢIOM.

Sondajul efectuat de Centrul independent Levada, care nu este legat de Kremlin, relevă de asemenea un procent ridicat de apreciere pentru preşedintele rus, de circa 83% în luna august.

Potrivit VŢIOM, cota de popularitate a liderului rus a început să crească puternic în primăvara anului trecut, o perioadă care a coincis cu anexarea Crimeii – peninsulă din sudul Ucrainei – la Federaţia Rusă.

Putin, ale cărui declaraţii şi activităţi domină televiziunea oficială, în condiţiile în care marea majoritate a ruşilor se informează prin intermediul canalelor televiziunii publice, nu a declarat până acum dacă intenţionează sau nu să candideze pentru al patrulea mandat în 2018. Dacă va opta să candideze, el ar putea rămâne la putere până în 2024, notează Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Cod portocaliu de caniculă în Bucureşti şi 7 judeţe. Alte 12 judeţe sunt sub Cod galben
Cod portocaliu de caniculă în Bucureşti şi 7 judeţe. Alte 12 judeţe sunt sub Cod galben
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni dimineaţa, o avertizare meteorologică Cod portocaliu de caniculă, valabilă în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa,......
Zeci de morţi în urma unui incendiu la o fabrică de baterii de litiu din Coreea de Sud
Zeci de morţi în urma unui incendiu la o fabrică de baterii de litiu din Coreea de Sud
Un incendiu devastator a izbucnit luni la o fabrică de baterii de litiu în Coreea de Sud, incendiu soldat cu zeci de morţi, ...
Serbia intenționează să construiască centrale nucleare pe teritoriul țării, înlăturând un moratoriu de acum 35 de ani. A comandat studiu
Serbia intenționează să construiască centrale nucleare pe teritoriul țării, înlăturând un moratoriu de acum 35 de ...
Ministerul Minelor și Energiei din Serbia a invitat companiile de consultanță să depună oferte pentru a efectua o analiză ...
Fidelis – Depozitarul Central începe distribuirea sumelor de bani aferente plăţii pentru rambursarea principalului pentru titlurile de stat emise în program
Fidelis – Depozitarul Central începe distribuirea sumelor de bani aferente plăţii pentru rambursarea principalului ...
Depozitarul Central distribuie, începând de luni, sumele de bani aferente plăţii pentru rambursarea principalului pentru ...