Cota de popularitate a preşedintelui Vladimir Putin a ajuns la 90% după intervenţia Rusiei în Siria

Cota de popularitate a preşedintelui rus Vladimir Putin a atins un nivel record de aproape 90% în luna octombrie, ca urmare a deciziei sale de a lansa raiduri aeriene ruse în Siria, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de Centrul rus pentru studierea opiniei publice VŢIOM, relatează joi Reuters.
Economica.net - joi, 22 oct. 2015, 09:58
Cota de popularitate a preşedintelui Vladimir Putin a ajuns la 90% după intervenţia Rusiei în Siria

Astfel, Putin înregistrează o cotă de popularitate de 89,9% în luna octombrie, în creştere faţă de procentul de 89,1%, cât a fost în luna iunie. În ianuarie 2012, preşedintele rus beneficia de o cotă de popularitate de 58,8%.

‘Un astfel de nivel de aprobare pentru activitatea preşedintelui rus este legat în primul rând de evenimentele din Siria, respectiv de loviturile aviaţiei ruse asupra poziţiilor teroriştilor de acolo’, se menţionează într-un comunicat al VŢIOM.

Până în prezent, forţele aeriene ruse au efectuat 700 de raiduri asupra a 690 de ţinte în Siria începând cu data de 30 septembrie, când a debutat campania aeriană a Rusiei în această ţară şi care este acoperită informaţional de televiziunea publică rusă.

Înaintea intervenţiei Moscovei în Siria, sondajele arătau că ruşii manifestau precauţie în legătură cu riscurile implicării Kremlinului în Orientul Mijlociu. Dar un sondaj de opinie realizat la începutul acestei luni a relevat că 72 % dintre cei intervievaţi aveau o opinie pozitivă faţă de campania aeriană a Rusiei în Siria.

Putin, al cărui al treilea mandat de preşedinte se va încheia în 2018, se bucură de o cotă de popularitate de peste 80% de mai mult de un an şi jumătate, potrivit VŢIOM.

Sondajul efectuat de Centrul independent Levada, care nu este legat de Kremlin, relevă de asemenea un procent ridicat de apreciere pentru preşedintele rus, de circa 83% în luna august.

Potrivit VŢIOM, cota de popularitate a liderului rus a început să crească puternic în primăvara anului trecut, o perioadă care a coincis cu anexarea Crimeii – peninsulă din sudul Ucrainei – la Federaţia Rusă.

Putin, ale cărui declaraţii şi activităţi domină televiziunea oficială, în condiţiile în care marea majoritate a ruşilor se informează prin intermediul canalelor televiziunii publice, nu a declarat până acum dacă intenţionează sau nu să candideze pentru al patrulea mandat în 2018. Dacă va opta să candideze, el ar putea rămâne la putere până în 2024, notează Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor de penetrație la Prelungirea Ghencea și......
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...