Cota obligatorie de biocarburant din benzină a scăzut la 4,5% în acest an, de la 5%

Cota de biocarburanţi din benzina comercializată în România a scăzut de la 5% la 4,5% începând cu 1 ianuarie 2014, potrivit unei hotărâri de Guvern publicate luni în Monitorul Oficial.
Economica.net - lun, 06 ian. 2014, 14:35
Cota obligatorie de biocarburant din benzină a scăzut la 4,5% în acest an, de la 5%

Calendarul iniţial privind amestecul de biocomponente în carburanţi, stabilit în 2011, prevedea că, de la începutul acestui an, ponderea componentei bio din motorină va creşte la 6%.

Următorul pas în creşterea cotei componentei bio este 1 ianuarie 2018, când ponderea obligatorie va fi de 8%. La motorină, cota de biodiesel este în prezent tot 5% şi va rămâne aşa până la 1 ianuarie 2016, când va ajunge la 6,5%.

Cotaţiile bursiere ale componentelor bio care se amestecă în benzină şi motorină sunt mai mari decât cele carburanţilor, astfel că scăderea ponderii biocomponentelor determină, teoretic, reducerea preţului final la pompă.

Spre comparaţie, la mijlocul lunii decembrie, cotaţia biodieselului era de circa 1.360 de dolari pe tonă, iar preţul motorinei era de 950 de dolari pe tonă. În ceea ce priveşte cotaţia biocomponentelor pentru benzină, aceasta era de circa 975 de dolari pe tonă, în timp ce cotaţia benzinei era de 960 de dolari pe tonă.

În nota de fundamentare a proiectul de HG, reprezentanţii Departamentului pentru Energie, iniţiatorii proiectului, au precizat că ‘în perspectiva aplicării de la 1 ianuarie 2014 a obligaţiei de a introduce pe piaţă benzină cu un conţinut de biocarburant de minim 6% în volum (v/v), au fost semnalate o serie de aspecte care pot genera disfuncţionalităţi la nivelul pieţei carburanţilor’.

Printre aceste disfuncţionalităţi se numără ‘existenţa impedimentelor de natură tehnică constatate în utilizarea acestui tip de benzină de către autovehiculele aflate în circulaţie, produse în general anterior anului 2000, structura parcului auto vizat fiind însă eterogenă şi diferind funcţie de fiecare producător de autovehicule. Acest fapt reprezintă o situaţie obiectivă ale cărei efecte prejudiciabile asupra consumatorilor, furnizorilor de carburanţi şi producătorilor şi importatorilor de autovehicule trebuie diminuate în mod corespunzător’.

În nota explicativă se mai arată că, dacă s-ar fi sărit la cota de 6%, petroliştii ar fi trebuit să introducă pe piaţă două tipuri de benzină, unul pentru maşinile mai noi, care permit o astfel de pondere a biocomponentelor, şi un tip de benzină pentru maşinile mai vechi.

‘Menţionăm că la nivel comunitar există în prezent doar 3 state membre (Franţa, Germania şi Finlanda) care au impus utilizarea benzinei de tip E10, circumstanţele economice şi de natură tehnică existente în aceste state fiind mult mai prielnice decât cele din România. Trebuie subliniat faptul că chiar şi în aceste state este menţinută disponibilitatea pe piaţă şi a benzinei E5. Comercializarea de către furnizori numai a benzinei cu conţinut de biocarburant de minim 6%, va lăsa deţinătorii de autovehicule a căror funcţionare nu este compatibilă cu E10 fără o alternativă viabilă de alimentare cu carburanţi’, se numără printre argumentele Departamentului pentru Energie.

Nivelul de biodiesel în motorină ar fi trebuit să ajungă la 6% încă de la începutul anului 2013, însă, în toamna anului 2012, companiile petroliere au reclamat faptul că nu au pregătit infrastructura necesară trecerii la noile reţete, dar au exprimat şi suspiciunile privind eventualele probleme pe care acestea le-ar crea motoarelor la maşinile de generaţie mai veche.

Hotărârea de Guvern publicată luni în Monitorul Oficial prevede şi faptul că furnizorii de carburanţi trebuie să reducă, până la 31 decembrie 2020, nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră cu 10% faţă de 2010. Ca punct intermediar, la 31 decembrie 2018 emisiile trebuie reduse cu 6%.

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...