Cota unică de 16% va fi menţinută în 2014. De la anul, ar putea rămâne doar pentru firme

Cota unică se va menţine anul acesta cu siguranţă. S-a discutat foarte clar că acea cotă de 16% pe profit va rămâne, tocmai pentru că are un efect benefic asupra mediului de afaceri. S-a discutat şi despre cota diferenţiată, dar s-a discutat despre nişte cote mai mici pentru persoane cu venituri mai mici. Se menţine cota unică în 2014', a dat asigurări Ioana Petrescu, într-o emisiune televizată, la Antena3.
Economica.net - sâm, 15 mart. 2014, 15:04
Cota unică de 16% va fi menţinută în 2014. De la anul, ar putea rămâne doar pentru firme

Şeful de la Finanţe a explicat că relaxarea fiscală pentru persoanele fizice cu venituri foarte mici nu se poate aplica fără un spaţiu bugetar adecvat, în condiţiile în care legea prevede că ‘dacă iei ceva din buget trebuie să pui ceva la loc’.

‘Noi avem o lege care spune foarte clar că dacă iei ceva din buget trebuie să pui ceva la loc, nu putem să facem o astfel de relaxare fiscală (pentru persoanele fizice – n.r.) dacă nu avem spaţiul bugetar. În acest limite se discută despre o relaxare fiscală pentru persoanele fizice, dar nu pentru persoane juridice. Deci, acea taxă unică de 16% rămâne pentru firme”, a subliniat Ioana Petrescu.

În altă ordine de idei, ea a reiterat că scopul său este cel de eficientizare a colectării şi, evident, reducerea evaziunii fiscale, iar pentru rezultate foarte bune, atât pe termen mediu, cât şi lung, sunt necesare foarte multe reforme pe timp îndelungat.

‘Estimări precise pe aşa ceva (evaziune fiscală – n.r.) nu există nici la noi, nici la alţii. La TVA va fi o luptă şi de reducere a evaziunii fiscale, dar şi de conformare voluntară. Astea două merg mână în mână şi sunt două priorităţi ale mele şi voi lupta foarte mult ca aceste lucruri să se întâmple’, a arătat ministrul Finanţelor.

Ioana Petrescu a precizat că intenţia ei este să obţină un grad de colectare mult mai mare decât cel actual.

‘Vreau să duc gradul de colectare mult mai sus de cât este acum. Un lucru este foarte clar: dacă vrem să facem o creştere a colectării şi pe termen mediu şi lung – acea colectare, să spunem, să fie la nivel mediu cu cea din Uniunea Europeană – va fi nevoie de foarte multe reforme şi de foarte mult timp să facem asta în mod sustenabil’, a menţionat ea.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...