COTAR: Deciziile UNSAR au scopul de a maximiza profiturile asigurătorilor prin păgubirea consumatorilor

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare din România (UNSAR) are o poziţie de catalizator în adoptarea unor decizii cu caracter oneros cu scopul de a păgubi consumatorii şi de a maximiza profiturile obţinute de către asigurători, consideră Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR). UNSAR a trimis un răspuns la acuzațiile COTAR pe care-l puteți citi mai jos.
Economica.net - vin, 31 ian. 2020, 09:36
COTAR: Deciziile UNSAR au scopul de a maximiza profiturile asigurătorilor prin păgubirea consumatorilor

COTAR critică faptul că UNSAR doreşte introducerea unui tarif de referinţă privind valoarea reparaţiei în service-urile auto, despre care susţine că este contrară legislaţiei româneşti şi europene.

„În comunicatul UNSAR observăm aceeaşi tendinţă manifestată şi de Euroins, în sensul în care încearcă promovarea modificării legislaţiei actuale, prin introducerea unui tarif de referinţă privind valoarea reparaţiei şi limitarea costurilor, demersuri contrare tuturor prevederilor legale din România şi din UE. Nu suntem surprinşi în mod deosebit de acest demers, în condiţiile în care este de notorietate faptul că o serie de asigurători, membri ai UNSAR, precum şi UNSAR au fost sancţionaţi cu amenzi uriaşe de către Consiliul Concurenţei, pentru fapte dovedite de înţelegeri de tip cartel. Cu alte cuvinte, se demonstrează încă o dată faptul că poziţia UNSAR este de catalizator în adoptarea unor decizii cu caracter oneros, în scopul vădit de a păgubi consumatorii şi de a maximiza profiturile obţinute de către asiguratori”, se precizează în comunicatul COTAR remis vineri AGERPRES.

Confederaţia transportatorilor acuză asigurătorii că doresc vânzarea la un preţ nereglementat a asigurărilor, în contextul în care încearcă să plafoneze nivelul despăgubirilor.

„Ce ne surprinde este faptul că tot UNSAR a iniţiat un demers către Comisia Europeană, prin care Statul Român a intrat în procedură de pre-infrigment, deoarece o parte din prevederile legislaţiei din domeniul RCA ce-i priveau pe asiguratori nu respectau prevederile UE. Chestiunile impuse de Comisia Europeană ce trebuiau a fi corectate de legiuitorul din România vizau eliminarea tarifelor de referinţă pentru primele de asigurare şi eliminarea procentului de 25% privind limitarea cheltuielilor administrative ale asiguratorului. În concluzie, tarifele de referinţă pe care UNSAR le doreşte în Legea RCA reprezintă, în realitate, o dorinţă a asigurătorilor de a plafona preţurile şi serviciile la un anumit nivel. Astfel, UNSAR s-a adresat Comisiei Europene acuzând statul român că plafonează cheltuielile administrative, însă, pe de altă parte, tot UNSAR doreşte să impună plafonări în alte sectoare de activitate. Altfel spus, pe de-o parte asigurătorii vor să vândă în mod liber cu cât doresc poliţele RCA, fără să fie îngrădiţi în vreun mod, iar când vine timpul să plătească despăgubiri, acestea trebuie plafonate. Totul se răsfrânge asupra cetăţeanului care astfel este cel păgubit şi păcălit, inclusiv prin campanii de presă”, se menţionează în comunicatul COTAR.

Confederaţia este nemulţumită şi de faptul că societatea de asigurări Euroins acuză unităţile de service pentru disfuncţionalităţile din propria organizaţie.

„Din comunicatul de presă al Euroins reiese faptul că toate disfuncţionalităţile prezente la această societate de asigurare (numărul excesiv de mare de reclamaţii, plata cu întârziere a daunelor, neachitarea despăgubirilor ale căror costuri au fost dovedite la nivelul pretenţiilor păgubiţilor etc) sunt cauzate exclusiv de unităţile service care au reparat vehiculele avariate. Euroins dă garanţii – la nivel declarativ, prin intermediul campaniei media – că este o societate puternică, stabilă din punct de vedere financiar, care ar practica tarife şi mai mici, dacă nu ar exista aşa-zisa ‘lăcomie a service-urilor’. Asiguratorul precizează faptul că numărul de petiţii împotriva sa reprezintă mai puţin de 10% din toate dosarele de daună”, se menţionează în documentul transmis de COTAR.

În context, reprezentanţii transportatorilor se declară nemulţumiţi de faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară nu sancţionează comportamentul Euroins şi atenţionează că societatea înregistrează în România de patru ori mai multe reclamaţii din partea clienţilor decât se înregistrează în întreaga piaţă de asigurări auto din Germania.

„Absurdul afirmaţiei din comunicatul de presă al Euroins, din care reiese faptul că numărul de reclamaţii nu este mare şi se situează sub 10% din numărul total de dosare, este ridicolă. Putem face o paralelă cu o piaţă dezvoltată pe baze solide, ca cea germană, unde există aproximativ 80 de milioane de poliţe RCA, faţă de 6 milioane în România, numărul de reclamaţii pe an pentru întreaga piaţa germană fiind de 2.000, în timp ce Euroins a înregistrat peste 8.000, în aceeaşi perioadă de raportare. Ne întrebăm care este rolul ASF şi de ce nu intervine, prin pârghiile pe care le are conform legii, să ia măsurile coercitive faţă de Euroins”, se încheie comunicatul remis de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România.

UNSAR răspunde acuzaţiilor COTAR

UNSAR spune că informațiile apărute în spațiul public cu privire la o eventuală plafonare a costurilor pentru reparațiile auto sunt eronate şi a trimis un comunicat prin care anunţă că industria de asigurări nu a susținut și nu susține impunerea unei plafonări a tarifelor aferente reparațiilor auto, ci susține conceptul unui tarif de referință, cu titlu informativ.

O astfel de măsură ar veni în sprijinul consumatorilor români, oferindu-le repere acestora și permițându-le să fie mai bine informați cu privire la costurile implicate de reparațiile auto.

Conceptul unui tarif de referință la reparațiile auto este susținut de rezultatele studiului IRES privind percepția românilor față de asigurările auto, studiu din care a reieșit că 94% dintre românii care conduc un autovehicul consideră că publicarea de către o autoritate competenta, cu titlu informativ, a unor tarife de referință pentru reparațiile autovehiculelor ar fi binevenită. Un astfel de demers ar putea susține și proteja consumatorii români.

Studiul IRES mai arată și că 93% dintre români își doresc să știe care este valoarea despăgubirii plătite de asigurătorul RCA în cazul unei daune, iar 71% dintre români ar fi deranjați dacă valoarea plătită ar fi considerabil mai mare pentru reparația unui autovehicul în cazul unei despăgubiri acoperite de polița RCA față de reparația efectuată fără asigurare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Un război financiar cu o miză uriașă se poartă în aceste zile în România, după ce Ben Madadi, care deține în prezent ...
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Discuţiile dintre Republica Moldova şi Rusia rămân divergente asupra preţului şi altor detalii ale unui nou acord de ...
Luxul revine în creștere în Best Global Brands 2021
Luxul revine în creștere în Best Global Brands 2021
Stabilitatea din clasamentul general Interbrand - Best Global Brands 2021 se menține și în domeniul luxului. Ca și în ...