1EUR = 4.7432 RON | Bucureşti 25 º

Extern

Cotaţia barilului de petrol Brent a urcat luni cu 2%, după ce Arabia Saudită a anunţat reducerea furnizării

Cotatia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat luni cu 2%, dupa ce principalul exportator, Arabia Saudita, a anuntat o reducere a furnizarii în decembrie, o masura menita sa stopeze evolutia de pe piete, care a dus o scadere a pretului cu 20% de la începutul lunii octombrie, transmit DPA si Reuters.

12 noi, 2018 | Agerpres

Luni dimineata, barilul de titei se tranzactiona la 71,59 dolari, în crestere cu 2% fata de sedinta de vineri. De asemenea, cotatia barilului de titei U.S. West Texas Intermediate (WTI) se situa la 61,08 dolari, în crestere cu 1,5%.

Arabia Saudita intentioneaza sa reduca cantitatea de petrol furnizata pietelor globale cu 0,5 milioane de barili pe zi (bpd) în decembrie, a anuntat duminica ministrul Energiei, Khalid al-Falih, deoarece Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu reuseste sa-i convinga pe alti producatori sa fie de acord cu o reducere coordonata a livrarilor.

Cantitatea anuntata de Arabia Saudita este echivalenta cu o reducere a petrolului furnizat pe plan global cu aproximativ 0,5%.

Peter Kiernan, analist pe probleme de energie la divizia Economist Intelligence Unit din Singapore, a afirmat ca "OPEC se concentreaza pe atenuarea riscurilor", dupa ce cotatia barilului de titei a scazut cu aproximativ 20% de la începutul lunii octombrie, pe fondul majorarii furnizarii, în special de la principalii producatori, SUA, Rusia si Arabia Saudita.

"Declinul pretului titeiului este o veste extraordinara pentru economiile din Asia care se confrunta cu dificultati, cum ar fi Indonezia, Filipine si India, si ajuta si la diminuarea inflatiei, acolo unde aceasta este o problema", a declarat Robert Carnell, economist sef la ING Asia.

Anul acesta, marile economii emergente, cum ar fi India, Indonezia si Turcia, sunt sub presiune deoarece monedele lor s-au depreciat semnificativ fata de dolar într-un moment în care pretul titeiului a urcat, erodând cererea.

Dincolo de temerile privind cererea, un mare motiv de îngrijorare pentru Arabia Saudita si alti producatori din OPEC îl reprezinta majorarea productiei SUA.

În perioada 6-7 decembrie va avea loc la Viena o reuniune a 25 de tari membre OPEC si state producatoare din afara cartelului pentru a discuta strategia din 2019.

În 2016, tarile membre OPEC si alte 11 state producatoare din afara cartelului au acceptat sa-si reduca productia combinata cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) pâna în 2018.

Reducerea productiei de petrol a OPEC a permis pretului la petrol sa revina peste pragul de 50 de dolari per baril.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO