Cotaţiile s-au întors aproape de 4,52 lei/euro la finalul sesiunii

Cotaţiile monedei naţionale s-au întors aproape de 4,52 lei/euro spre finalul sesiunii interbancare locale, deşi la jumătatea zilei rata de schimb a urcat peste 4,5250 lei/euro, pe tot parcursul zilei înregistrându-se volume reduse de transfer.
Economica.net - mie, 15 ian. 2014, 15:04
Cotaţiile s-au întors aproape de 4,52 lei/euro la finalul sesiunii

În jurul orei 16:30, operaţiunile se realizau la 4,5200 – 4,5215 lei/euro, în scădere faţă de nivelul de la aceeaşi oră de marţi, când operaţiunile se realizau la 4,5290 – 4,5310 lei/euro.

La deschidere, euro a fost cotat la 4,5265 lei, iar primele transferuri au coborât treptat cursul, până la 4,5180 lei/euro, după care cotaţiile au revenit în jurul nivelului de la deschidere.

În a doua parte a zilei, cotaţiile s-au întors spre 4,52 lei/euro.

„Banca centrală a adăugat puţin mai multe detalii referitoare la perspectiva asupra leului. După ce guvernatorul BNR a menţionat că o marjă de 5% este normală pentru leu, viceguvernatorul a spus ieri că deciziile recente de politică monetară au fost favorizate de faptul că leul se afla la niveluri ce pot fi etichetate drept de echilibru. De vreme ce leul era puţin mai apreciat de 4,50 lei/euro în acel moment, presupunem ca intervelul preferat de banca centrală în acest moment este 4,40-4,60 lei/euro”, arată o analiză ING Bank transmisă miercuri dimineaţă.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat miercuri un curs de referinţă de 4,5261 lei/euro, apropiat de cel de marţi. În sesiunea precedentă, cursul a fost de 4,5260 lei/euro.

Leul s-a depreciat miercuri şi în raport cu dolarul american, paritatea urcând cu 1,33 bani, la 3,3225 unităţi.

Totodată, rata de schimb leu/franc elveţian a coborât la 3,6629 unităţi.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate miercuri dimineață de băncile comerciale pentru plasamentele în lei pe termen de o zi au rămas la 0,55% – 1,05% pe an. Acestea sunt mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată în prezent la 3,75% pe an, minim istoric.

Pe de altă parte, dobânzile practicate de băncile comerciale încadrează dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 0,75% pe an.

Randamentele la o săptămâna se plasau la 0,59 – 1% pe an, iar dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, este de 1,98% pe an.

 

Te-ar mai putea interesa și
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă de 13,9 milioane de euro. pentru finanțarea achiziției unui parc eolian......
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 mld. USD
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 mld. USD
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) lansează licitație pentru concesionarea lucrărilor ...
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Alături de grupul Renault, un obișnuit al ultimelor expoziții auto europene, grupurile BMW și Stellantis ar putea participa ...