Cotovelea: Sectorul IT&C a reuşit să devină al treilea contributor la PIB-ul României

Sectorul IT&C a reuşit să fie al treilea contributor brut la Produsul Intern Brut /PIB/ al României, iar 1.700 de proiecte au fost finanţate cu ajutorul fondurilor europene, a declarat, miercuri, Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informaţională, în cadrul conferinţei de prezentare a Strategiei Naţionale privind Agenda Digitală pentru România 2014-2020.
Economica.net - mie, 12 nov. 2014, 12:14
Cotovelea: Sectorul IT&C a reuşit să devină al treilea contributor la PIB-ul României

‘De câteva săptămâni avem o nouă Comisie Europeană. IT&C este domeniu în care România trebuie să ai aibă rolul de leadership. Elementul fundamental ţine de programare şi planificare a intervenţiilor publice, de predictibilitate pentru tot ce înseamnă IMM-uri. Putem să confirmăm mediului de afaceri că la cele 500 de milioane de euro alocate în 2013 în domeniu, s-au adăugat alte 100 de milioane de euro. De asemenea, un număr de 1.700 de proiecte în sectorul IT&C au fost finanţate din fonduri europene’, a afirmat Cotovelea.

Acesta a amintit, totodată, proiectul Ro-Net privind internetul în bandă largă în zonele defavorizate din punct de vedere geografic şi a cărui implementare a demarat după ce Comisia Europeană /CE/ a aprobat, săptămâna trecută, finanţarea de 84 de milioane de euro.

‘Ro-Net a început implementarea încă de săptămâna trecută. Avem 84 de milioane de euro aprobate de către Comisia Europeană. Vreau să mai spun că trebuie să finanţăm proiecte integrate. Nu avem atât de multe resurse financiare încât să începem să finanţăm disparat proiecte. Trebuie să ne menţinem nivelul de competitivitate pe care îl avem în regiune. Vom continua să avem peste un miliard de euro pentru acest domeniu.

Ministerul pentru Societatea Informaţională /MSI/ a organizat, miercuri, o conferinţă de prezentare a Strategiei Naţionale privind Agenda Digitală pentru România 2014-2020, document strategic ce vizează în mod direct sectorul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor /TIC/.

Agenda Digitală pentru România 2020, document care s-a aflat în consultare publică până pe data de 31 iulie 2014, arată că investiţiile totale în sectorul Tehnologiei Informaţiei şi a Comunicaţiilor /TIC/ vor ajunge la aproximativ 2,4 miliarde de euro în România, până în anul 2020, iar impactul pozitiv în Produsul Intern Brut /PIB/ va fi de 13%. Obiectivele-cheie de performanţă ale Agendei Digitale impun eforturi cumulate ale ţărilor europene în vederea îndeplinirii obiectivelor asumate de Comisia Europeană.

Domeniile avute în vedere sunt: e-Guvernare, Interoperabilitate, Securitate Cibernetică, Cloud Computing, Open Data, Big Data şi Media Sociale; TIC în Educaţie, Sănătate, Cultură şi e-Inclusion; e-Commerce, Cercetare, Dezvoltare şi Inovare în TIC; Broadband şi Servicii de Infrastructură Digitală. De altfel, în cazul ultimului domeniu vizat se asigură incluziunea socială şi permite beneficii în toate celelalte domenii de acţiune. O implementare completă a viziunii strategice asupra sectorului TIC în România va duce la investiţii totale de aproximativ 2,4 miliarde de euro.

Potrivit documentului strategic, investiţiile în domeniul Cercetării şi Dezvoltării /C&D/ ar trebui să ajungă, în România, la 2% din Produsul Intern Brut /PIB/ până în anul 2020, de la 0,49% în 2012, iar rata de ocupare a forţei de muncă pentru persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani trebuie să ajungă, în următorii şase ani, la 70%, în creştere cu aproape 6% comparativ cu situaţia din 2013.

Totodată, în perioada 2014-2020 aplicarea unor politici adecvate în domeniul eCommerce, C&D şi Inovare în Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor /TIC/ ar trebui să aibă un impact estimat la 3% în creşterea PIB şi la 2% în privinţa locurilor de muncă.

La nivelul anului 2012, în România activau un număr de 15.726 de companii în domeniul TIC, dintre care 82,2% au utilizat PC-ul, iar 73,4% au avut conexiune la Internet. De asemenea, gradul de utilizare regulată a Internetului a crescut cu 45%, iar numărul persoanelor care nu au utilizat niciodată internetul a scăzut la 42%. Acoperirea broadband fix din mediul rural a crescut, în prezent, cu 78%, în timp de acoperirea broadband mobil s-a majorat cu 41%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Gazprom nu se grăbește să obțină aprobările pentru punerea în funcțiune a Nord Stream 2. Are prea mult de câștigat datorită prețurilor mari actuale
Gazprom nu se grăbește să obțină aprobările pentru punerea în funcțiune a Nord Stream 2. Are prea mult de câștigat ...
Profitul record înregistrat de Gazprom în trimestrul al treilea al acestui an, ca urmare a preţurilor ridicate la gaze ...
Rafila: Certificatul verde nu va fi impus pentru participarea la slujbele religioase. E o opinie unanimă
Rafila: Certificatul verde nu va fi impus pentru participarea la slujbele religioase. E o opinie unanimă
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri că certificatul verde nu va fi utilizat la slujbele religioase, ...
Guvernul va aloca bani pentru subvenționarea energiei termice furnizate în București, Constanța și alte localități. Nu s-au stabilit însă până acum sumele alocate
Guvernul va aloca bani pentru subvenționarea energiei termice furnizate în București, Constanța și alte localități. ...
Guvernul va iniţia un proiect de hotărâre prin care să fie alocate, în cursul acestui an bugetar, fonduri guvernamentale ...