Cotovelea: Sperăm ca până la 1 septembrie să stabilim cu Microsoft cum vom primi suport tehnic pentru XP

Negocierile dintre autorităţile române şi Microsoft pe tema suportului tehnic oferit pentru Windows XP sunt în derulare şi se speră ca, până la 1 septembrie, să existe toate elementele financiare concrete pe această temă, potrivit ministrului pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea.
Economica.net - mar, 10 iun. 2014, 14:19
Cotovelea: Sperăm ca până la 1 septembrie să stabilim cu Microsoft cum vom primi suport tehnic pentru XP

‘Înainte de a pleca joi la Luxemburg, am primit o informare de la grupul nostru interministerial. A fost analizată oferta Microsoft. A existat un dialog intern între toate instituţiile implicate, de la nivelul instituţiei centrale, pe acest subiect şi undeva pe săptămâna viitoare va avea loc o nouă rundă de negocieri. Sperăm ca, până cel târziu la 1 septembrie, să avem elemente financiare concrete pe care să le facem publice presei şi, cel mai important, modul în care România va continua să primească suportul tehnic’, a declarat, marţi, Răzvan Cotovelea.

Ministrul Comunicaţiilor a menţionat exemplele din Olanda şi Marea Britanie, ţări în care Microsoft a încheiat deja acorduri pentru suport tehnic destinat sistemului de operare Windows XP.

‘Deja am primit diferite ‘reţete’ pe care Olanda sau Marea Britanie, de exemplu, le au în acest moment. Asta înseamnă tipuri de suport tehnic, antiviruşi şi pachete de servicii suplimentare pe care Microsoft le livrează numai entităţilor private şi publice din acele state membre. Noi dorim să avem cea mai eficientă matrice tehnică şi financiară’, a precizat oficialul.

La sfârşitul lunii aprilie, Ministerul pentru Societatea Informaţională /MSI/ a publicat pe propria pagină de internet Ghidul orientativ privind recomandările de securitate la nivelul instituţiilor publice pentru protecţia informaţiilor. În document se menţionează că instituţiile publice din România care utilizează terminale ce rulează sistemul de operare Microsoft Windows XP SP3 trebuie să elaboreze Auditul de securitate informatică care să examineze starea actuală a infrastructurilor şi să actualizeze permanent şi în mod automat aplicaţiile instalate, inclusiv să instaleze soluţii antivirus eficiente pentru o protecţie a datelor.

De asemenea, pentru preîntâmpinarea problemelor de securitate a sistemelor, MSI recomandă actualizarea permanentă şi în mod automat a aplicaţiilor instalate pe terminalele ce rulează Windows XP.

În plus, trebuie să se aibă în vedere instalarea de soluţii antivirus eficiente şi actualizarea periodică (update) a acestora de fiecare dată când producătorul soluţiei antivirus publică versiuni noi.

Pe lista recomandărilor specialiştilor se mai regăsesc utilizarea unor tehnologii de tip whitelisting1, implementarea unor sisteme de tip web/email gateway care să permită verificarea conţinutului de aplicaţii malware şi resurse web ce distribuie conţinut maliţios, utilizarea unor tehnologii care permit restaurarea sistemului de operare Windows către o stare predefinită, necompromisă, dezactivarea serviciilor Windows ce nu sunt folosite, utilizarea, în situaţiile care permit, a unor distribuţii Linux cu interfaţă ‘prietenoasă’, precum şi includerea în cultura de securitate a instituţiilor a unor cursuri de educare a utilizatorilor, în scop preventiv, cu privire la observarea şi raportarea unor posibili vectori de infecţie în sisteme.

Producătorul de software Microsoft a anunţat că, începând cu data de 8 aprilie 2014, asistenţa tehnică pentru Windows XP nu va mai fi disponibilă, inclusiv actualizările automate care ajută la protejarea PC-ului.

Utilizatorii existenţi de Microsoft Security Essentials vor primi în continuare actualizări de semnături anti-malware pe o perioadă limitată.

Suportul tehnic oferit de Microsoft pentru sistemul de operare Windows XP a constat în principal în actualizarea acestuia prin oferirea via Internet a unor programe (patch-uri) care corectează anumite probleme de securitate semnalate sau depistate.

 

Te-ar mai putea interesa și
4.000 de polițiști de frontieră, prezenți la datorie în minivacanța de 1 Mai și Paști
4.000 de polițiști de frontieră, prezenți la datorie în minivacanța de 1 Mai și Paști
Aproximativ 4.000 de poliţişti de frontieră vor desfăşura activităţi de supraveghere şi control a frontierei de stat în minivacanţa de 1 Mai şi Paştele ortodox, a informat, marţi,......
Apartamentele din patru orașe sunt mai scumpe decât cele de la București
Apartamentele din patru orașe sunt mai scumpe decât cele de la București
După ce și apartamentele din Brașov au devenit mai scumpe decât cele de la București, alte două orașe au surclasat ...
Schimbări majore pentru toți șoferii, în Parlament. Cele mai mari modificări din istoria legii RCA: Nu mai poți repara la orice service, nu mai primești mașină la schimb decât în anumite condiții
Schimbări majore pentru toți șoferii, în Parlament. Cele mai mari modificări din istoria legii RCA: Nu mai poți repara ...
După ce Senatul a aprobat o serie de modificări importante ale regulilor RCA, comisiile de specialitate din Camera Deputaților ...
Guvernul a suplimentat cu peste 97 de milioane de lei bugetul programului naţional „Masă sănătoasă”, destinat școlarilor
Guvernul a suplimentat cu peste 97 de milioane de lei bugetul programului naţional „Masă sănătoasă”, destinat ...
Guvernul a aprobat, marţi, suplimentarea cu aproximativ 97 de milioane de lei a finanţării programului naţional "Masă ...