COVID-19 a schimbat semnificativ piaţa muncii. 60% dintre angajatori consideră că afacerea se află în „mare dificultate”

COVID-19 a schimbat în mod semnificativ piaţa muncii în condiţiile în care 60% dintre angajatori consideră că afacerea lor se află într-o "mare dificultate", iar 54% dintre angajaţi se declară foarte afectaţi de schimbările din această perioadă, potrivit studiului "Revenirea la Muncă. Noile condiţii", realizat de EY în rândul angajatorilor din SUA, Marea Britanie şi Europa.
Economica.net - mie, 21 oct. 2020, 10:29
COVID-19 a schimbat semnificativ piaţa muncii. 60% dintre angajatori consideră că afacerea se află în

„COVID-19 a schimbat în mod semnificativ piaţa muncii, perturbând modul în care organizaţiile îşi gestionează afacerile şi forţând adoptarea peste noapte a unor soluţii ce ţineau, mai degrabă, de tendinţe latente. Pe măsură ce au început să se obişnuiască cu noua realitate, a apărut întrebarea „ce urmează”? Pentru a înţelege cum arată noua normalitate, EY a derulat studiul Physical Return to Work Reimagined (PRWR) pe platforma proprie de crowd-sourcing MillionYou, în perioada iunie – iulie 2020, pe un eşantion de peste 700 de angajatori din SUA, Marea Britanie şi Europa, se arată într-un comunicat al companiei remis miercuri Agerpres

Potrivit studiului, 59% dintre salariaţi cred că organizaţiile pentru care muncesc nu sunt încă pregătite să se adapteze la cerinţele şi comportamentele clienţilor post-pandemie.

În detaliu, studiul a analizat schimbările din şase zone cheie ale pieţei muncii: amprenta imobiliară, călătoriile de afaceri şi mobilitatea, învăţare şi dezvoltare, gestionarea forţei de muncă, munca de acasă şi tehnologia, flexibilitatea muncii.

Astfel, în ceea ce priveşte amprenta imobiliară, 74% dintre companiile chestionate au declarat că plănuiesc schimbări semnificative referitoare la clădirile de birouri în care se află. De asemenea, tot 74% dintre companii se aşteaptă să îşi
modifice substanţial politica şi abordarea călătoriilor de afaceri.

Cât priveşte învăţarea şi dezvoltarea, 75% dintre companii îşi propun schimbări importante în dezvoltarea abilităţilor angajaţilor, în principal, prin dezvoltarea de platforme de învăţare la distanţă.

Pe de altă parte, 49% dintre companii doresc să modifice modul în care măsoară productivitatea angajaţilor proprii iar 79% dintre sunt în căutare de echipamente care să permită angajaţilor să lucreze mai bine de acasă.

Cât priveşte flexibilitatea muncii, 78% dintre companii plănuiesc schimbări semnificative ale politicii privind munca de acasă, arată studiul EY.

„Lucrul împreună cu alţii rămâne, însă, un element cheie al experienţei angajaţilor, cărora le lipseşte aspectul social de a fi cu colegii. Astfel, la întrebarea „De ce v-ar plăcea să vă întoarceţi la birou?”, pe primul loc în ierarhia răspunsurilor oferite de angajaţi se află „vreau să rămân integrat social”. Pe de altă parte, angajaţii îşi exprimă interesul în menţinerea unui anumit nivel de telemuncă, chiar dacă această opţiune nu existase înainte de pandemie: 63% dintre angajaţii care nu au lucrat de la distanţă înainte de COVID-19 îşi doresc să muncească de acasă cel puţin o zi pe săptămână”, precizează sursa citată.

Dintre industriile analizate, companiile din domeniul tehnologiei şi din cel bancar sunt cele mai hotărâte să facă schimbări radicale pentru a supravieţui crizei COVID-19 în condiţiile în care peste 50% dintre acestea şi-au declarat această intenţie.

Studiul arată că 38% dintre angajaţi îşi doresc o creştere a salariului sau o îmbunătăţire a planurilor de bonusare, ca urmare a eforturilor pe care le-au depus de la declanşarea crizei sanitare. Această afirmaţie este corelată cu declaraţia a 47% dintre angajaţi, care spun că le-a crescut productivitatea în această perioadă, subliniază autorii studiului.

Cea mai mare creştere a eficienţei este menţionată în răspunsurile reprezentanţilor generaţiilor Y – persoane născute între 1980 şi 1996, şi Z – persoane născute între 1996 şi 2010. Această aşteptare de creştere a nivelului de compensaţii nu îşi găseşte, însă, răspuns, în intenţiile companiilor: 77% dintre organizaţii se aşteaptă la scăderi semnificative ale costului cu forţa de muncă.

Întrebaţi despre îngrijorările pe care le-au resimţit în această perioadă, între 50 şi 70% dintre angajaţi au plasat pe primele locuri situaţia financiară personală, locul de muncă, sănătatea lor, situaţia celor dragi, dar şi evoluţia economiei ţării.

Potrivit EY, fără să existe variaţii semnificative între ţări în ceea ce priveşte temerile cu care se confruntă angajaţii, studiul EY a constatat, în schimb, diferenţe generaţionale. Astfel, 72% din respondenţii generaţiei baby-boomers (persoane născute după război până în 1965) sunt mai interesaţi de mersul economiei (cifra cu 15-20% mai mare decât a celorlalte generaţii analizate) şi mai puţin de propriul loc de muncă (46% dintre aceşti angajaţi sunt îngrijoraţi de pierderea locului de muncă, cu aproximativ 15% mai puţin decât cei proveniţi din celelalte generaţii).

„Viaţa merge înainte aşa cum ne-o creionăm noi înşine. Prin urmare, cred că este momentul să lăsăm viziunea să ne conducă, mai ales că, la acest moment, nu avem fundamente anterior testate pentru a lua decizii. În plus, cultura organizaţională şi climatul de muncă sunt acum în dezechilibru şi ţine de noi să le stabilizăm. În implementarea noii viziuni putem lua în calcul o flexibilizare a locului de muncă – subiectul zilei – dar şi a programului, a tipului de normă de lucru, precum şi, în general, a modului de contractare a muncii şi de trasare a responsabilităţilor individuale sau colective”, a conchis Horaţiu Cocheci, director, People Advisory Services, EY România.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina va cere NATO acelaşi nivel de asistenţă antiaeriană de care beneficiază Israelul
Ucraina va cere NATO acelaşi nivel de asistenţă antiaeriană de care beneficiază Israelul
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi seara, în discursul său cotidian către populaţie, că va solicita o reuniune a Consiliului Ucraina-NATO pentru a obţine mai multă......
Mărcile de lux au probleme cu chinezii care returnează produsele achiziţionate
Mărcile de lux au probleme cu chinezii care returnează produsele achiziţionate
În luna noiembrie 2023, cu prilejul Zilei Celibatarilor, cea mai importantă zi de cumpărături din China, mărcile de ...
Allview Solar Energy finalizează un proiect fotovoltaic de 1,3 MW în Drobeta-Turnu Severin
Allview Solar Energy finalizează un proiect fotovoltaic de 1,3 MW în Drobeta-Turnu Severin
Visual Fan, companie listata la Bursa de Valori București și deținătoarea brandului Allview, anunță finalizarea cu ...
Cod galben de vijelii şi averse torenţiale în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei şi sud-estul Transilvaniei. Vremea se va răci în întreaga ţară
Cod galben de vijelii şi averse torenţiale în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei şi sud-estul Transilvaniei. Vremea se ...
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar ...