Creanţele administraţiei publice au crescut la 25,5% din PIB, în trimestrul I

Creanţele financiare ale sectorului "Administraţii publice", exprimate ca pondere în Produsul Intern Brut, au crescut cu 0,3 puncte procentuale (pp), ajungând la valoarea de 25,5% din PIB, potrivit unui document al Băncii Naţionale a României (BNR).
Economica.net - mar, 11 iul. 2017, 12:04
Creanţele administraţiei publice au crescut la 25,5% din PIB, în trimestrul I

Conform documentului, deţinerile de acţiuni şi alte participaţii ale statului s-au majorat cu 0,2 puncte procentuale, ajungând la nivelul de 9,9% din PIB.

Depozitele administraţiei publice au crescut cu 0,8 puncte procentuale, până la 8,3% din PIB, iar alte conturi de primit au scăzut cu 0,7 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 6,3% ca pondere în PIB.

Angajamentele financiare ale sectorului „Administraţii publice” s-au menţinut aproximativ la acelaşi nivel ca pondere în Produsul Intern Brut, atingând un nivel de 45,2%. Titlurile de natura datoriei, în lei şi valută, au crescut cu 0,6 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 29% din PIB. Atât în cazul titlurilor de natura datoriei pe termen scurt, cât şi pentru titlurile pe termen lung, se constată creşteri pe seama noilor emisiuni de titluri (într-un ritm mai accelerat decât răscumpărarea de titluri pe fiecare tip de scadenţă).

Datoriile comerciale au crescut cu 0,3 puncte procentuale, până la 7,4% din PIB. Împrumuturile au scăzut cu 0,9 puncte procentuale, reprezentând 8,2% din PIB la finele trimestrului I 2017, evoluţie datorată rambursărilor faţă de terţi.

De asemenea, datele BNR arată că sectorul „Administraţii publice” a înregistrat un necesar de finanţare în ambele trimestre analizate, respectiv 0,2% din PIB în trimestrul I 2017 şi 0,6 % din PIB în trimestrul I 2016.

Subsectorul „Administraţia centrală” a înregistrat un necesar de finanţare atât în trimestrul I 2017 (1% din PIB), cât şi în trimestrul I 2016 (0,9% din PIB).

„Administraţiile locale” au avut o capacitate de finanţare de 0,7% din PIB în trimestrul I 2017, cu 0,4 pp mai mult faţă de trimestrul I 2016.

„Administraţiile de securitate socială” au avut o capacitate de finanţare în trimestrul I 2017 (0,1% din PIB), precum şi în trimestrul I 2016 (0,002% din PIB).

Te-ar mai putea interesa și
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea pet-urilor, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Mircea Fechet,......
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de ...
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul ...