Creanţele Administraţiei Publice au crescut la 25,9% din PIB la finele trimestrului II – date BNR

Totalul creanţelor sectorului 'Administraţie publică' (AP) a crescut, ca pondere în Produsul Intern Brut, la 25,9%, la finele trimestrului doi 2013, faţă de 25,6% cât erau la finele trimestrului doi 2012, potrivit datelor provizorii privind conturile financiare trimestriale ale AP, publicate, marţi, de Banca Naţională a României.
Economica.net - mar, 22 oct. 2013, 12:22
Creanţele Administraţiei Publice au crescut la 25,9% din PIB la finele trimestrului II - date BNR

Creşterea s-a realizat în principal pe seama majorării cuantumului depozitelor administraţiei publice, care au crescut cu 0,9 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 6% din PIB. Deţinerile de acţiuni şi alte participaţii ale statului au crescut cu 0,2 puncte procentuale, până la 11,6% din PIB. Creanţele comerciale au scăzut cu 0,7 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 7,2% ca pondere în PIB, arată BNR.

Angajamentele sectorului ‘Administraţia publică’ s-au majorat ca pondere în produsul intern brut la 43,6%, la finele trimestrului doi 2013, faţă de finele trimestrului doi 2012, când reprezentau 43,0%.

Titlurile în lei şi valută au crescut cu 2,6 puncte procentuale pe seama emiterii de noi titluri în lei şi în valută, pe termen lung, ajungând la un nivel de 24,6 la sută din PIB.

Datoriile comerciale au scăzut cu 0,5 puncte procentuale, până la 6,0 la sută din PIB, la finele trimestrului doi 2013, iar împrumuturile au scăzut cu 1,5 puncte procentuale, astfel încât reprezentau 12,4 la sută din PIB, la finele trimestrului doi 2013.

Angajamentele sectorului ‘Administraţia publică’ s-au majorat ca pondere în produsul intern brut la 43,6% la finele trimestrului doi 2013, faţă de finele trimestrului doi 2012, când reprezentau 43,0%. Titlurile în lei şi valută au crescut cu 2,6 puncte procentuale pe seama emiterii de noi titluri în lei şi în valută, pe termen lung, ajungând la un nivel de 24,6% din PIB. Datoriile comerciale au scăzut cu 0,5 puncte procentuale, până la 6,0% din PIB la finele trimestrului doi 2013, iar împrumuturile au scăzut cu 1,5 puncte procentuale, astfel încât reprezentau 12,4% din PIB, la finele trimestrului doi 2013.

În trimestrul doi 2013, creanţele sectorului ‘Administraţia publică’ au fost mai mici decât angajamentele acestui sector, ceea ce a determinat un necesar de finanţare de 0,3% din PIB, mai redus comparativ cu trimestrul doi 2012, când a reprezentat 0,5% din PIB.

Valoarea creanţelor subsectorului ‘Administraţia centrală’ a crescut la 24,1%, faţă de 23,5%, a subsectorului ‘Administraţia locală’ a scăzut la 1,9%, faţă de 2,1%, iar a subsectorului ‘Administraţiile sistemelor de asigurări sociale’ s-a menţinut aproximativ la acelaşi nivel de 2,3%.

Valoarea angajamentelor a crescut în cazul subsectoarelor ‘Administraţia centrală’, la 40,2%, faţă de 39,3%, şi ‘Administraţia locală’ la 4,3%, faţă de 4,2%, în timp ce în cazul subsectorului ‘Administraţiile sistemelor de asigurări sociale’ a scăzut la 1,6%, faţă de 1,8%.

În trimestrul doi 2013, subsectorul ‘Administraţia centrală’ a prezentat un necesar net de finanţare de 0,2% (faţă de faptul că înregistra capacitate de finanţare de 0,1% în trimestrul doi 2012). Subsectorul ‘Administraţia locală’ a prezentat un
necesar de finanţare de 0,2% (faţă de 0,4% în trimestrul doi 2012), în timp ce subsectorul ‘Administraţiile sistemelor de asigurări sociale’ a înregistrat o capacitate de 0,05% în trimestrul doi 2013 (faţă de necesarul de finanţare de 0,2% al trimestrului doi 2012).

Te-ar mai putea interesa și
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul discuțiilor despre un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit......
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă ...
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...