Credit Agricole: Profitul s-a înjumătăţit din cauza participaţiei deţinute la Espirito Santo

Profitul Credit Agricole (CA), al treilea grup bancar francez, aproape s-a înjumătăţit în trimestrul doi din 2014, după ce a amortizat la zero valoarea participaţiei deţinute la Portuguese Banco Espirito Santo (BES), transmite BBC.
Economica.net - mar, 05 aug. 2014, 09:59
Credit Agricole: Profitul s-a înjumătăţit din cauza participaţiei deţinute la Espirito Santo

Credit Agricole şi-a cerut scuze de la investitori, anunţând că ‘a fost indusă în eroare’, şi a înregistrat costuri de 708 milioane de euro (950 milioane de dolari) legate de participaţia de de 14,6% deţinută la BES, cea mai mare bancă bancă listată din Portugalia.

În trimestrul doi din 2014, profitul net al grupului Credit Agricole a scăzut la 705 milioane de euro, faţă de 1,38 miliarde de euro în perioada similară din 2013.

‘Putem doar regreta că am fost induşi în eroare de familia cu care Credit Agricole încerca să creeze un parteneriat real pentru a construi cel mai mare grup bancar privat din Portugalia’, a afirmat directorul general al băncii franceze, Jean-Paul Chifflet.

Credit Agricole discută cu autorităţile SUA după ce în cadrul verificărilor interne au fost descoperite tranzacţii cu ţări supuse sancţiunilor americane, a anunţat Jean-Paul Chifflet. Acesta nu a dezvăluit câţi bani a pus deoparte banca pentru investigaţiile din SUA.

Conform surselor din SUA, alte două bănci franceze, Societe Generale şi Credit Agricole, precum şi grupurile germane Commerzbank şi Deutsche Bank, sunt investigate pentru potenţiala încălcare a sancţiunilor economice impuse de SUA. Grupurile bancare franceze au anunţat anul acesta că desfăşoară verificări interne şi colaborează cu autorităţile SUA în privinţa tranzacţiilor în dolari ce implică statele aflate sub embargou.

Profitul Credit Agricole la divizia de corporate şi investment banking a urcat în trimestrul doi din 2014 la 261 milioane de euro, de la 251 milioane de euro în perioada similară din 2013. Câştigul de la băncile regionale din Franţa a scăzut cu 8%, la 235 milioane de euro.

Banca Centrală a Portugaliei a anunţat luni un plan de salvare a grupului Banco Espirito Santo (BES), ale cărei active vor fi împărţite în două – creditele neperformante sunt transferate într-o bancă de rebuturi (bad bank) iar cele viabile sunt mutate într-o nouă entitate, Novo Banco.

Din pachetul de asistenţă financiară acordat Portugaliei în aprilie 2011, Novo Banco va primi 4,9 miliarde de euro (6,6 miliarde de dolari).

Investitorii au reacţionat favorabil luni la planul de salvare, acţiunile Credit Agricole au urcat cu 2%, la 10,29 euro, la Bursa de la Paris. Anul acesta titlurile au crescut cu 11%, evaluând banca la aproximativ 26,5 miliarde de euro. În contrast, primele două grupuri bancare din Franţa, BNP Paribas şi Societe Generale, au scăzut anul acesta la bursă cu 11% şi, respectiv, 12%.

Credit Agricole, care alături de celelalte mari bănci europene vinde active pentru a-şi majora capitalul şi a-şi îmbunătăţi profitabilitatea, a anunţat recent finalizarea vânzării participaţiei deţinute la compania de brokeraj Newedge grupului Societe Generale. De asemenea, banca a acceptat vânzarea participaţiei de 50% în subsidiara sa din Belgia, Crelan.

Credit Agricole are ca obiectiv majorarea profitului net cu 60%, la peste patru miliarde de euro în 2016, datorită reducerilor de costuri. Banca va scădea costurile cu 520 de milioane de euro în următorii trei ani, pentru a majora rentabilitatea capitalului tangibil (ROTE) la 12% în 2016, de la 9,3% în 2013.

Planul băncii este în linie cu estimările analiştilor, care se aşteaptă ca în următorii ani Credit Agricole să-şi scadă costurile şi să ţină sub control provizioanele, pentru a-şi îmbunătăţi profitabilitatea.

Banca are ca obiectiv o creştere anuală a veniturilor de 3% între 2014 şi 2016, cel mai semnificativ avans urmând să vină de la diviziile de retail, de gestionare a activelor şi de asigurări.

Banca estimează o creştere profitabilă în Italia, Polonia, Ucraina, Maroc şi Egipt.

După o pierdere de 1,47 miliarde de euro în 2010, Credit Agricole a înregistrat pierderi record de 6,47 miliarde de euro în 2012 provocate de importante deprecieri de active la filiala din Grecia, Emporiki. Anul trecut, Credit Agricole a vândut Emporiki către Alpha Bank pentru un euro, în condiţiile în care în 2006 a plătit 2,2 miliarde de euro pentru preluarea băncii greceşti.

Pe piaţa din România, în 2012, Banca Naţională a României (BNR) şi-a dat acordul pentru cumpărarea pachetului de acţiuni al subsidiarei Emporiki Bank de către Credit Agricole.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...