1EUR = 4.7223 RON | Bucureşti 31 º

Finanţe şi bănci

Credit Agricole revine în Grecia achiziţionând aproape 10% din Alpha Bank

Grupul bancar francez Credit Agricole revine după trei ani pe piaţa din Grecia, prin achiziţionarea unei participaţii de 9,75% în Alpha Bank, transmite agenţia elenă de presă ANA.

08 dec, 2015 | Agerpres

Prin această achiziţie, realizată prin intermediul subsidiarei Credit Agricole Life, banca franceză devine acţionar majoritar al celui de-al patrulea grup bancar elen.

În 2013, Credit Agricole a vândut subsidiara elenă Emporiki către Alpha Bank pentru un euro, în condiţiile în care în 2006 a plătit 2,2 miliarde de euro pentru preluarea băncii greceşti.

Necesarul de capital al primelor patru bănci din Grecia se ridică la 14,4 miliarde de euro, potrivit scenariului negativ al testelor de stres anunţat recent de Banca Centrală Europeană, o sumă de aproape cinci ori mai mare decât capitalizarea lor de piaţă combinată.

În cazul emisiunii demarată de Alpha Bank pentru majorarea capitalului, nivelul cererilor s-a ridicat la 2,5 miliarde de euro, mult peste suma de 1,55 miliarde de euro pe care cea de-a patra mare bancă din Grecia şi-a propus să o strângă, au declarat doi directori.

Testele de stres derulate de BCE au scos în evidenţă că necesarul cel mai mic de capital se înregistrează la Eurobank, în valoare totală de 2,1 miliarde de euro, urmată de Alpha Bank, care ar avea nevoie de 2,7 miliarde de euro în scenariul negativ. Comparativ, necesarul de capital al National Bank of Greece şi Piraeus Bank este de două ori mai mare, de 4,6 miliarde de euro, respectiv 4,9 miliarde de euro.

Aceasta va fi cea de-a treia recapitalizare prin care au trecut băncile greceşti după 2013, obiectivul fiind restabilirea încrederii investitorilor în sectorul bancar elen, revenirea depozitelor care au ieşit din sistem şi refacerea capacităţii băncilor de a finanţa economia.

Cele patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România.

Pe piaţa din România, în 2012, Banca Naţională a României (BNR) şi-a dat acordul pentru cumpărarea pachetului de acţiuni al subsidiarei Emporiki Bank de către Credit Agricole.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO