Creditele de nevoi personale sunt accesate de persoane cu venituri sub 1.500 de lei lunar

Creditele de nevoi personale sunt accesate în special de persoanele cu venituri sub 1.500 de lei pe luna, în timp ce creditele ipotecare (care includ şi creditele imobiliare) sunt accesate în cea mai mare măsură de românii cu venituri medii şi peste medie, respectiv între 2.500 şi 5.000 de lei lunar, arată un studiu Kiwi Finance.
Economica.net - vin, 19 iun. 2015, 07:54
Creditele de nevoi personale sunt accesate de persoane cu venituri sub 1.500 de lei lunar

Analiză structurii portofoliului de credite intermediate în primele patru luni ale acestui an arată că, din punct de vedere al nivelului de venit, cele două tipuri de credite sunt accesate de către categorii diferite de solicitanţi, iar creditele ipotecare sunt accesate şi de persoanele cu venituri de peste 10.000 de lei.

Astfel, cea mai mare parte dintre clienţii care au contractat un credit de nevoi personale (42%), adică aproape jumătate din totalul clienţilor Kiwi Finance, au venituri mai mici de 1500 de lei lunar. Urmează cei cu venituri situate între 1.500 şi 2.000 de lei lunar (15%) şi cei cu venituri între 2.000 şi 2.500 de lei lunar (11%).

Distribuţia pe aceste segmente de solicitanţi reflectă, de fapt, structura veniturilor populaţiei la nivel naţional, respectiv majoritatea românilor câştigă lunar mai puţin de 1500 de lei, arată studiul.

Ponderile însumate ale creditelor de nevoi personale accesate de persoane din această plajă de venituri – mai mici de 1.500 de lei şi până la 2.500 de lei/luna – ajunge la 68% în total, adică peste două treimi. Cifra arată, pe de o parte, faptul că nevoile celor cu venituri mici le depăşesc posibilităţile financiare şi opţiunea unui credit este cea mai viabilă pentru rezolvarea problemelor de zi cu zi.

Paradoxal, dar, în egală măsură cu persoanele aflate intervalul de venituri 2.000 – 2.500 lei lunar, sunt cele aflate în cel mai bun segment, respectiv românii cu venituri de peste 5.000 de lei lunar (mai mult de 1.000 de euro), a căror pondere în total este tot de 11%.

Potrivit studiului, există şi români din categoria cu venituri de peste 10.000 de lei lunar care se împrumută pentru diverse nevoi personale, ponderea lor în creditele intermediate de Kiwi fiind de 3% în total.

‘Românii cu venituri medii şi peste medie se împrumută la bancă pentru achiziţia de terenuri sau completare avans achiziţii case, renovări sau decorări locuinţe, pentru studiile copiilor, evenimente în familie, cum sunt naşterile şi nunţile, toate sunt obiective care pot fi foarte bine rezolvate prin credite ale căror costuri sunt acum extrem de bune’, arată Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

Segmentele de venituri ale celor care accesează un credit sunt cu ponderi uşor mai mici în total pe intervalul 3.000 – 4.000 de lei lunar (8%), de 7% la 2.500 – 3.000 lei şi de 5% la 4.000 – 5.000 lei.

Situaţia se schimbă radical în cazul creditelor ipotecare, inclusiv cele imobiliare, în care ponderile însumate ale categoriilor de persoane cu venituri între 2.500 şi peste 5.000 de lei pe luna, ajung la 36% în total. Mai mult de o treime din totalul acestor credite sunt accesate de persoane cu venituri medii şi peste medie.

Pe fiecare dintre cele trei segmente însumate, cifrele relevă faptul că cele mai multe credite ipotecare au fost intermediate de Kiwi Finance pentru persoanele cu venituri situate între 3.000 şi 4.000 de lei lunar (14% din total), dar şi pentru persoanele cu venituri situate între 2.500 – 3.000 de lei lunar (11%), la fel cu cele din segmentul 4.000 şi 5.000 de lei lunar (11%).

Mai puţin de 13% din totalul creditelor ipotecare intermediate de Kiwi Finance în intervalul analizat a fost accesat de persoane cu venituri de peste 10.000 de lei lunar (circa 2.300 euro).

Cele mai multe dintre aceste credite au avut că destinaţie achiziţii imobiliare, o parte dintre împrumuturi fiind în scop locativ, o altă parte în scop investiţional, după cum au declarat clienţii Kiwi.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
ANAF: Termenul de depunere a declaraţiilor D 100 şi D 101 este 25 iunie
ANAF: Termenul de depunere a declaraţiilor D 100 şi D 101 este 25 iunie
 Contribuabilii persoane juridice trebuie să depună declaraţiile D 100 şi D 101 până la data de 25 iunie inclusiv, ...
Metroul de Otopeni: Azi se depun candidaturile pentru secțiunea Tokyo – Aeroport Henri Coandă
Metroul de Otopeni: Azi se depun candidaturile pentru secțiunea Tokyo – Aeroport Henri Coandă
Vineri, 28 ianuarie, se depun candidaturile la licitația pentru proiectarea și execuția structurii de rezistență a secțiunii ...
Secretarul general al OCDE efectuează o vizită la Bucureşti; întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă
Secretarul general al OCDE efectuează o vizită la Bucureşti; întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis şi premierul ...
Secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Cormann, efectuează, vineri, ...