Creditele neperformante au atins un nou record în Spania

Creditele neperformante din Spania au crescut în luna iunie la un nivel record, de 11,6% din soldul total, sau 176,4 miliarde euro, pe fondul pieţei imobiliare îngheţate, recesiunii economice şi şomajului ridicat.
Economica.net - mar, 20 aug. 2013, 07:45
Creditele neperformante au atins un nou record în Spania

Astfel, rata creditelor neperformante a urcat de la 11,2% în luna mai şi a depăşit recordul anterior, de 11,4%, înregistrat în noiembrie, potrivit Guardian.

Creditele neperformante acumulate în urma prăbuşirii pieţei imobiliare, în 2008, rămân o problemă nerezolvată, iar şomajul record de 26,3% împinge tot mai multe persoane fizice spre default.

Mai multe bănci, printre care şi BBVA, a doua mare instituţie financiară din Spania, estimează că nivelul creditelor neperformante va continua să crească până în primul trimestru al anului viitor.

Zona euro a ieşit din recesiune în trimestrul al doilea, cu o creştere economică de 0,3% faţă de primele trei luni ale anului, în principal datorită evoluţiei peste aşteptări a Germaniei şi Franţei. Produsul Intern Brut al Spaniei a continuat să scadă, însă unii economişti anticipează că statul iberic, a patra mare economie din zona euro, va reveni pe creştere înainte de sfârşitul acestui an.

Spania a înfiinţat la sfârşitul anului trecut o bancă menită să absoarbă activele neperformante, „toxice”, din sistem, pentru a degreva băncile comerciale. Crearea acestui mecanism a reprezentat o precondiţie impusă de Uniunea Europeană în schimbul liniilor de finanţare oferite băncilor spaniole. Instituţia, garantată de stat, a preluat numeroase active neperformante din sectorul imobiliar, precum terenuri sau proiecte unde lucrările de construcţie au început dar nu au mai fost finalizate, cu scopul de a le vinde pe profit în următorii 10-15 ani.

Guvernul spaniol a impus anul trecut băncilor să constituie provizioane uriaşe pentru a acoperi pierderile generate de prăbuşirea pieţei imobiliare.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de......
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...