1EUR = 4.8024 RON | Bucureşti 15 º

Finanţe şi bănci

Creditele neperformante din Italia au ajuns la nivelul record de 160,4 miliarde de euro

Nivelul creditelor neperformante deţinute de băncile italiene a crescut cu 24,5% în ianuarie, uşor sub avansul de 24,7% înregistrat în decembrie, deoarece companiile şi consumatorii nu au reuşit să-şi achite împrumuturile, a anunţat luni Banca Centrală a Italiei, transmite Reuters.

10 mar, 2014 | Agerpres

Creditele neperformante brute aflate în portofoliul instituţiilor financiare italiene au ajuns în ianuarie la 160,4 miliarde de euro, de la 155,9 miliarde de euro în decembrie, băncile reducând creditarea către companii.

Banca Centrală a Italiei a anunţat că împrumuturile către companiile non-financiare au scăzut cu 5% în ianuarie, de la un declin de 5,2% în decembrie.

Creditarea totală către sectorul privat s-a contractat cu 3,5% în ianuarie, după un declin de 3,7% în decembrie.

Instituţiile financiare din Italia deţineau în ianuarie obligaţiuni guvernamentale italiene de 383,4 miliarde de euro, în scădere faţă de 387,4 miliarde de euro luna precedentă.

Luna trecută, agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a îmbunătăţit, de la negativă la stabilă, perspectiva de rating pentru şapte instituţii financiare italiene (UniCredit, Intesa Sanpaolo, Banca IMI, Banca CR Firenze, Cassa Depositi e Prestiti, Cassa di Risparmio di Parma e Piacenza şi UniCredit Leasing).

'Modificarea perspectivei vine după stabilizarea credibilităţii Guvernului italian', precizează Moody's, care recent a modificat perspectiva de rating a Italiei, la stabilă de la negativă, şi de asemenea a confirmat ratingul de ţară al Italiei la 'Baa2'.

Cu toate acestea, Moody's subliniază că nu există un impact direct de pe urma modificării perspectivei ratingului de ţară asupra ratingului altor bănci italiene şi nici asupra perspectivei negative atribuite sistemului bancar italian. Potrivit agenţiei de evaluare, aceste perspective continuă să reflecte estimările sale privind creşterea economică slabă a Italiei (aproximativ 0,5% în 2014), deteriorarea calităţii activelor, nivelul scăzut de profitabilitate şi incertitudinile cu privire la modul cum vor fi afectate băncile italiene de testele de stres derulate de Banca Central Europeană în rândul marilor bănci din Europa.

În România, grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Ţiriac Bank. De asemenea, Intesa Sanpaolo Bank România avea, la finalul lunii septembrie, peste 800 de angajaţi şi circa 100.000 clienţi.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO