Creditorii Chimopar scot la vânzare un teren valoros din Sectorul 3, de care a fost interesat și Ionuț Negoiță

Creditorii Chimopar SA, aflată în faliment din 2014, au aprobat vânzarea a trei terenuri din vechea platformă industrială. Ionuț Negoiță a fost interesat de achiziția terenurilor. Pe lângă acesta, retailerul Dedeman ar urma să cumpere aici peste 16.000 de mp.
Andrada Ghira - mie, 23 iun. 2021, 22:33
Creditorii Chimopar scot la vânzare un teren valoros din Sectorul 3, de care a fost interesat și Ionuț Negoiță

Trei terenuri cu o suprafață de aproape 250.000 de mp ale platformei Chimopar din vestul Bucureștiului urmează să fie scoase la licitație, iar lichidatorul a identificat potențiali cumpărători.

În 2012, UniCredit Ţiriac Bank, cum se numea la aceea dată, a cerut insolvenţa Chimopar pentru datorii de 3,97 de milioane de euro dintr-un credit acordat în 2007. Împumutul a fost garantat cu un teren de 23 de hectare amplasat pe Bulevardul Theodor Pallady din Capitală, iar 2014 a venit cu declararea falimentului. Firma este deținută astăzi de Sidal Real Estate SRL și Techno Chem Products înregistrată în Liban. În 2011, Chimopar a vândut un teren de 35 de hectare din platformă către Maveco Holdings pentru 18 milioane de euro. Atunci, Jafco Holding România, controlată de omul de afaceri libanez Jamal Imad, deţinea 81,7% din acţiunile societăţii Chimopar.

Pe lângă terenuri, Chimopar mai deține și o serie de clădiri aflate în stadiu avansat de degradare, pe terenurile altor firme. Construcțiile nu sunt intabulate, ci figurează doar în evidențele fiscale ale Chimopar.

Două firme și-au arătat interesul pentru achiziția parcelelor mari, iar alte două terenuri mai mici vor fi vândute către Dedeman și Dacchim, potrivit datelor consultate de Economica.net din Buletinul Procedurilor de Insolvență, puse la dispoziție de către Termene.ro.

Prima licitație a terenurilor Chimopar a fost stabilită pentru data de 12 iulie, iar dacă activele nu vor fi valorificate, atunci următoarele vor fi reluate pe 19 și 27 iulie. Prețul de pornire al licitației este de 100 de euro/mp, se mai arată în documentele lichidatorului. Aceeași sumă a oferit Edificia Star Construct, firma familiei Negoiță. Terenurile vor fi împărțite în parcele mai mici, iar plata ar urma să se facă în cinci rate, până în 2024. Pentru participarea la licitație, firmele interesate trebuie să depună o garanție de participare de 2,5 milioane de euro.

Oferta depusă de Edificia Star Construct este cea mai mare: 25,6 milioane de euro, preț care include și preluarea căilor de acces, dar nu și clădirile.

Oferta Lightman Management, care face parte din grupul de firme Cascade, a oferit 18 milioane de euro, însă nu vrea să cumpere și căile de acces, ci doar clădirile degradate. Firma a înaintat pe 18 iunie Tribunalului București o cerere de suspendare a licitațiilor, însă cererea a fost respinsă.

Contactat de Economica.net, Ionuț Negoiță a declarat că partenerii săi în acest proiect nu mai doresc să meargă mai departe cu achiziția. În prezent, Ionuț Negoiță are în dezvoltare un proiect cu 1.900 de apartamente pe terenul unde în trecut a funcționat fabrica Romcarton, și din care a vândut jumătate din locuințe. La începutul acestui an, Ionuț Negoiță a preluat și terenul fostei fabrici Tubinox, tot din Sectorul 3.

Pe unul dintre terenurile Chimopar ce urmează a fi scoase la licitație, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, fratele lui Ionuț Negoiță, voia să construiască locuințe sociale încă din 2013. Primăria a anunțat intenția de a cumpăra două terenuri, de la aceeași adresă, pentru construcția a 5.000 de locuințe sociale. 

Celălalt teren pe care Primăria voia să-l cumpere aparține Cascade Development Consult, printre ai cărei asociați s-au numărat și unii dintre cei mai discreți milionari: Alexander Hergan şi Romeo Pomponiu. Raportul lichidatorului menționează că Lightman Management și Cascade Development Consult fac parte din același grup de firme.

Dedeman, singurul cumpărător de terenuri de când Chimopar e în faliment

Alte două terenuri, care nu fac obiectul licitației, au fost atribuite prin negociere directă.

Retailerul Dedeman ar urma să cumpere un teren de 16.375 de mp, care face parte dintr-un lot mai mare, dezmembrat succesiv și vândut tot către Dedeman, în anii trecuți. Retailerul a oferit 125 de euro/mp, arată rapoartele lichidatorului.

Pe terenurile cumpărate anterior s-a construit magazinul Dedeman, deschis în aprilie 2015. Dedeman este singura firmă către care s-a vândut teren de la deschiderea falimentului  Chimopar, din martie 2014. Contactat de Economica.net, retailerul nu a răspuns solicitării noastre până la publicarea articolului.

Un alt teren de 1.800 de mp este în prezent dezmembrat din parcela de 82 de ha și va fi vândută către Dacchim, care a oferit 250.000 de euro, adică 138 de euro/mp.

Chimopar mai deține un teren de 12.177 mp cu destinația cale ferată, pentru care s-a încercat valorificarea, dar fără succes. Valoarea de piață a acestui activ este 0 (nr. – zero). Raportul lichidatorului arată că s-a primit o ofertă pentru acest activ, însă potențialul cumpărător s-a răzgândit. Acum se analizează posibilitatea desființării liniei de cale ferată și vânzarea la fier vechi a traverselor și șinelor.

Care au fost ofertele pentru terenurile Chimopar

Lightman Management, unul dintre ofertanții pentru terenurile Chimopar, face parte din același grup de firme precum Cascade Development Consult și Cascade Projects Consult, care dețin terenuri învecinate cu Chimopar. Lichidatorul judiciar menționează că în ultimii ani au fost purtate discuții pentru vânzarea terenurilor Chimopar, însă prețul oferit a variat între 50 și 60 de euro/mp.

Lightman Management a oferit 17,96 milioane de euro doar pentru terenuri, ceea ce ar însemna un preț de 72 de euro/mp, se artă în raportul lichidatorului. Dacă ar fi inclusă și suprafața de circa 7.000 de mp a căilor de acces, atunci valoarea pe mp oferită ar scădea sub pragul de 70 de euro. Pentru clădirile dezafectate de pe loturile învecinate, Lightman a oferit 60.000 de euro. Raportul de evaluare a plasat construcțiile la o valoare de 53.000 de euro plus TVA.

A doua ofertă a venit din partea firmei Edificia Star Construct, firmă deținută de familia omului de afaceri Ionuț Negoiță, care nu dorea să cumpere și construcțiile de pe terenurile firmelor Cascade, dar în prețul total, de 25,66 milioane de euro sunt incluse și căile de acces. Firma lui Negoiță a solicitat dezmembrarea celor trei loturi de 24,8 ha în opt loturi cu suprafețe mai mici, dar și plata acestora în decurs de trei ani, în intervalul iunie 2021-iunie 2024, la intervale regulate de timp.

Descoperire macabră: oseminte

În mai 2020, un cetățean a descoperit pe unul din terenurile Chimopar oseminte umane, acoperite de var. Institutul de Medicină Legală a concluzionat că osemintele nu sunt de dată recentă și a fost contactat departamentul de Arheologie al Municipiului București, care a emis două ipoteze.

O primă ipoteză arată că osemintele ar putea face parte din fostul cimitir de ciumați din jurul spitalului Dudești, înființat în 1796 de către Alexandru Constantin Moruzi, domnitorul Țării Românești de la acea vreme.

O a doua ipoteză a fost aceea că oasele aparțin lucrătorilor de la Pulberia Armatei Dudești care au decedat în 27 iulie 1916 în urma unei explozii. Pe locul tragicului accident a fost ridicată o capelă, astăzi fiind demolată.

Arheologii au săpat 27 de foraje pe un teren de 12 ha, atât pe terenul Chimopar, cât și pe cele ale vecinilor. Se pare că doar într-o singură zonă din cele 27 au mai fost identificate câteva oseminte umane, ale unor schelete incomplete. În urma săpăturilor nu a fost descoperit niciun vestigiu arheologic sau alte oseminte care să sugereze că acolo a existat un cimitir, iar arheologii au făcut un port pentru propunerea eliminării zonei din Repertoriul Arheologic National (RAN).

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...