Creditorii Greciei trebuie să-şi ţină promisiunile privind reducerea datoriei publice – Moscovici

Creditorii Greciei trebuie să-şi ţină promisiunile privind reducerea datoriei publice aprobate la reuniunea din iunie a Eurogrupului, a afirmat, marţi, la Atena, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Pierre Moscovici, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 25 iul. 2017, 10:46
Creditorii Greciei trebuie să-şi ţină promisiunile privind reducerea datoriei publice - Moscovici

‘Măsurile de reducere a datoriei publice a Greciei trebuie să fie implementate la încheierea programului de asistenţă financiară (august 2018), dar deciziile trebuie luate înainte de asta. Trebuie să continuăm să lucrăm din greu pentru a finaliza programul’, le-a declarat jurnaliştilor oficialul european.

Şi Banca Centrală a Greciei a cerut creditorilor internaţionali măsuri de reducere a datoriei publice a Greciei care să fie implementate în 2018, altfel ţara ar putea avea nevoie de un nou pachet de asistenţă financiară. În 2016, datoria Greciei era la 179% din PIB, cel mai ridicat nivel din zona euro.

De asemenea, Pierre Moscovici s-a declarat încrezător că statul elen a depăşit perioada de criză economică şi va finaliza cu succes programul de asistenţă financiară, care expiră în august 2018.

Grecia se află într-un moment crucial şi trebuie să continue implementarea reformelor, a declarat oficialul european.

Acesta a adăugat: Atena poate reveni pe pieţele de obligaţiuni la ‘randamente logice. Revenirea pe pieţe este un important prim pas, demonstrând angajamentul faţă de reforme’.

Marţi, Grecia va emite titluri de stat pe piaţa europeană de obligaţiuni, prima sa operaţiune de acest fel de după 2014, în ideea de a testa piaţa după doi ani de reforme dificile şi de îngrijorări cu privire la datoria sa.

Statul grec a mandatat băncile BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank şi HSBC să intermedieze o emisiune de noi obligaţiuni pe cinci ani.

Decizia de a reveni pe piaţa de obligaţiuni vine după ce Fondul Monetar Internaţional şi-a dat săptămâna trecută acordul pentru participarea sa la ultimul acord de asistenţă destinat Greciei, precum şi după anunţul referitor la o îmbunătăţire a perspectivei ratingului suveran atribuit Greciei de către agenţia de evaluare financiară S&P.

La reuniunea din iunie a miniştrilor de Finanţe din zona euro, care au examinat progresele realizate de autorităţile de la Atena, s-au discutat măsuri de reducere a datoriei publice a Greciei, care după şapte ani de criză a ajuns la 180% din PIB. Jeroen Dijselbloem, preşedintele Eurogrupului, a anunţat deblocarea unei tranşe de 8,5 miliarde de euro (9,5 miliarde de dolari) de care Grecia are nevoie pentru a putea rambursa datoriile care ajung la scadenţă iulie.

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...