1EUR = 4.8074 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Creditorii Ucrainei sunt nemulţumiţi de stadiul discuţiilor pentru restructurarea datoriilor ţării

Creditorii Ucrainei, printre care se numără şi Franklin Templeton, s-au declarat marţi nemulţumiţi de progresele realizate în cursul discuţiilor cu autorităţile de la Kiev pentru restructurarea datoriilor ţării, în condiţiile în care au trimis o serie de propuneri de restructurare care nu implică şi o modificare a principalului, transmite Bloomberg.

12 mai, 2015 | Agerpres

Ucraina vrea să obţină noi termeni pentru datoriile sale de 23 de miliarde de dolari, în cadrul programului de asistenţă în valoare de 17,5 miliarde de dolari convenit cu Fondul Monetar Internaţional. Reprezentanţii Fondului urmează să ajungă marţi la Kiev pentru a revizui progresele realizate de Ucraina în atingerea obiectivelor economice fixate în programul de asistenţă.

Într-un comunicat de presă difuzat marţi, comitetul ad-hoc al creditorilor, care deţin datorii în valoare de 10 din cele 23 de miliarde de dolari pe care Kievul vrea să le restructureze, a informat că nu a primit un răspuns substanţial din partea autorităţilor ucrainene după ce în urmă cu patru săptămâni şi-au prezentat propunerea iniţială de restructurare a datoriilor, scrie Agerpres.

'În pofida lipsei progreselor, comitetul a trimis o propunere detaliată de restructurare a datoriilor bazată pe ipotezele FMI. Aceasta este o soluţie de compromis care aduce un echilibru între interesele Ucrainei vizând reducerea datoriei pe de o parte şi obiectivele investitorilor vizând evitarea reducerii principalului pe de altă parte', se arată în comunicatul creditorilor.

Luna trecută, Ucraina a respins propunerile iniţiale ale comitetului din cauză că includeau doar o prelungire a maturităţii datoriilor. Săptămâna trecută, ministrul ucrainean de Finanţe, Natalia Yaresko, a reiterat că o combinaţie între prelungirea maturităţii şi reducerea principalului şi cupoanelor este necesară pentru ca autorităţile de la Kiev să îşi atingă ţintele propuse pentru restructurarea datoriilor.

Afectată de conflictul cu rebelii pro-ruşi din estul ţării, economia Ucrainei ar urma să înregistreze, în acest an, o contracţie de 7,5%, după un declin de 6,9% anul trecut, iar inflaţia ar putea să accelereze până la 40%, potrivit estimărilor Băncii Mondiale.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO