Creditul de 3 miliarde de dolari al Rusiei pentru Ianukovici a fost ‘mită’, afirmă Poroşenko. Ruşii reacţionează dur

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declanşat luni o reacţie dură a Moscovei, după ce a calificat drept 'mită' împrumutul de 3 miliarde de dolari acordat de Rusia fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici pentru a nu semna Acordul asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană la summitul Parteneriatului Estic, de la sfârşitul lunii noiembrie 2013, la Vilnius, într-un interviu acordat Bloomberg.
Economica.net - mar, 16 iun. 2015, 10:20
Creditul de 3 miliarde de dolari al Rusiei pentru Ianukovici a fost 'mită', afirmă Poroşenko. Ruşii reacţionează dur

Dacă Poroşenko apreciază creditul rus drept ‘mită’, atunci asistenţa financiară a FMI pentru Ucraina nu poate fi numită decât ‘furt pe scară largă’, a scris luni seara pe pagina sa de pe Facebook premierul rus Dmitri Medvedev.

‘Dacă trei miliarde de împrumut suveran acordat de Rusia Ucrainei este mită, potrivit lui Poroşenko, atunci miliardele de dolari negociate de liderii Ucrainei cu FMI nu reprezintă decât punerea la cale a unui furt pe scară largă’, a declarat Medvedev, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

Kremlinul aşteaptă explicaţii dacă actuala putere de la Kiev este succesoarea legală a precedentei conduceri ucrainene sau dacă refuză să-şi respecte obligaţiile, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

‘Când auzim astfel de declaraţii, noi aşteptăm explicaţii – dacă actualul guvern ucrainean refuză sau nu să-şi respecte obligaţiile, în primul rând financiare, de care suntem interesaţi’, a afirmat Peskov, reiterând poziţia Moscovei cu privire la evenimentele din iarna lui 2014 de la Kiev.

‘Preşedintele de la acea vreme a Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fost înlăturat de la putere în urma unei lovituri de stat’, a spus el, dar a negat că Rusia va ridica problema ilegitimităţii actualului guvern ucrainean dacă Ucraina va pune la îndoială necesitatea achitării împrumutului rusesc.

În schimb, preşedintele Poroşenko declară că Ucraina demonstrează un comportament responsabil în această chestiune, indicând că este posibil să ridice problema la cel mai înalt nivel cu privire la calificarea acestor fonduri drept compensaţii din partea Rusiei pentru agresiunea sa în Ucraina, scrie Agerpres.

Noul program de împrumut al FMI pentru Ucraina prevede deblocarea unor fonduri de 17,5 miliarde de dolari, iar toţi creditorii internaţionali a 40 de miliarde în decurs de patru ani, inclusiv 15 miliarde în contul restructurării datoriei.

FMI îşi condiţionează creditul de punerea în aplicare a unor reforme de către Ucraina, în special economice.

Fiecare zi de ostilităţi în estul ţării costă Ucraina între 5 şi 7 miliarde de dolari, a declarat la sfârşitul lunii mai premierul Arseni Iaţeniuk, adăugând că ‘nimeni nu alocă fonduri Ucrainei pentru cheltuielile militare’.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP....
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...