Crescătorii de vaci şi de porci din România primesc 11 milioane euro de la UE

Crescătorii de vaci de lapte şi de porci din România vor primi un ajutor financiar de peste 11 milioane de euro din partea Uniunii Europene, în scopul compensării unei părţi a pierderilor înregistrate din cauza contextului economic internaţional, inclusiv a embargoului impis de Rusia, potrivit unei Hotărâri de guvern, aprobată în şedinţa de miercuri, potrivit News.ro.
Economica.net - mie, 16 mart. 2016, 15:23
Crescătorii de vaci şi de porci din România primesc 11 milioane euro de la UE

În octombrie 2015, Comisia Europeană a aprobat un regulament care prevede acordarea de ajutoare cu caracter temporar fermierilor din sectorul creşterii animalelor. Conform acestui document, României i s-a alocat un pachet financiar în valoare de 11,14 milioane euro, pentru producătorii de lapte şi carne de porc.

În total, ajutorul financiar pentru sectorul laptelui şi produselor lactate este de 8,8 milioane de euro, iar sprijinul pentru sectorul de creştere a porcinelor echivalează cu aproape 2,4 milioane de euro.

„Cererile pentru acordarea acestui sprijin se vor depune până la data de 8 aprilie 2016, urmând ca plăţile să se efectueze până la 30 iunie 2016”, precizează guvernul.

Pentru a primi banii, producătorii de lapte trebuie să fie înscrişi în sistemul cotelor de lapte la APIA, ca producători cu cote de livrări pentru anul de cotă 2014-2015 şi au deţinut cotă de livrări la data de 31 martie 2015,a precizat un comunicat al Guvernului.

De asemenea, producătorii de lapte trebuie să fie consideraţi în activitate, adică au încheiat un contract pe o perioadă de cel puţin şase luni cu un prim – cumpărător şi deţin cel puţin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui. O a treia condiţie este o producţie minimă livrată de 5 tone lapte în anul de cotă 2014-2015.

Suma cuvenită fiecărui producător se calculează în funcţie de cantitatea de lapte livrată în anul de cotă 2014-2015. Astfel, producătorii care au livrat cantităţi cuprinse între 5 tone şi 20 de tone primesc 240 de euro fiecare.

Pentru cantităţi cuprinse între 20 de tone şi 200 de tone, producătorii primesc 12 euro/tonă, iar pentru cantităţi de peste 200 de tone, fiecare fermier primeşte 2900 euro.

Pentru sectorul creşterii porcilor, ajutorul se acordă fermierilor care deţin exploataţii autorizate de ANSVSA pentru creşterea şi îngrăşarea porcinelor, au livrat direct sau prin intermediari şi au clasificat porci în abatoare autorizate în perioada 1 ianuarie-31 august 2015. Ajutoare primesc şi crescătorii de porcine care deţin exploataţii pentru reproducţie.

„Sprijinul se acordă în funcţie de efectivul mediu de scroafe şi/sau de efectivul de scrofiţe de reproducţie livrate şi/sau transferate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015”, se arată în documentul menţionat.

Suma cuvenită fiecărui fermier se calculează prin împărţirea sumei totale la efectivul de porci livraţi şi clasificaţi în abatoare autorizate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015, dar nu la mai mult de 300.000 capete pe beneficiar.

Potrivit Guvernului, criteriile de alocare a sumelor au fost stabilite după consultări cu reprezentanţii asociaţiilor de producători.

Crescătorii de animale, în special crescătorii de vaci de lapte şi crescătorii de porci, înregistrează pierderi de venit din cauza contextului global nefavorabil, în ceea ce priveşte dezechilibrarea raportului dintre cerere şi ofertă, în sensul ofertei excedentare, cauzate de:

Guvernul motivează pachetul de sprijin în principal prin pierderile suferite de crescătorii de animale din România din cauza embargoului impus de Rusia, care a interzis importul de produse agroalimentare europene până în 6 august 2016 şi din cauza eliminării cotelor de lapte în Uniunea Europeană, care a permis creşterea producţiei.

De asemenea, încetinirea economică a Chinei a redus importurile sale de lapte din Europa, iar preţurile au scăzut la nivel mondial.

Te-ar mai putea interesa și
Creţu, ELCEN: Iernile blânde nu ne vor ajuta la nesfârşit. Dacă în Bucureşti ar fi fost ierni ca acum 10-15 ani, situaţia ar fi fost cruntă. Noile CET-uri vor fi mai flexibile
Creţu, ELCEN: Iernile blânde nu ne vor ajuta la nesfârşit. Dacă în Bucureşti ar fi fost ierni ca acum 10-15 ani, situaţia ...
Sistemul energetic din Bucureşti, care şi-a atins limitele în ultimii ani, trebuie modernizat, pentru că iernile blânde ne-au ajutat, dar nu ne vor ajuta la nesfărşit, a declarat, joi, într-o......
CJUE spune că plafonarea prețurilor la mâncare, măsura luată de Ungaria în 2022, contravine legislației UE
CJUE spune că plafonarea prețurilor la mâncare, măsura luată de Ungaria în 2022, contravine legislației UE
Legislația maghiară care obliga retailerii să pună în vânzare anumite produse agricole la un preț fix și în cantități ...
Gavrilă, RWEA: Regenerabilele au fost arătate cu degetul ca principale provocatoare de dezechilibre, însă reţeaua devine de nesuportat
Gavrilă, RWEA: Regenerabilele au fost arătate cu degetul ca principale provocatoare de dezechilibre, însă reţeaua devine ...
 Industria eoliană şi regenerabilele, în general, au fost arătate cu degetul ca principale provocatoare de dezechilibre ...
Lavrov acuză Occidentul că a autorizat Ucraina să atace Rusia cu rachete cu rază lungă de acţiune
Lavrov acuză Occidentul că a autorizat Ucraina să atace Rusia cu rachete cu rază lungă de acţiune
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a dat asigurări joi că Occidentul a acordat deja permisiunea Ucrainei de ...