1EUR = 4.7764 RON | Bucureşti 8 º

Extern

Creştere spectaculoasă a pieţei muncii din SUA, în luna iunie

Numărul de locuri de muncă create de economia americană a înregistrat o creştere spectaculoasă în luna iunie, iar rata şomajului s-a apropiat de cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani, semn că prima economie a lumii a depăşit perioada dificilă înregistrată la începutul anului, transmite Reuters.

03 iul, 2014 | Agerpres

Angajatorii americani au creat luna trecută un număr de 288.000 de noi locuri de muncă, iar rata şomajului a coborât la 6,1%, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna septembrie 2008, a anunţat joi Departamentul american al Muncii. De asemenea, cifrele pentru lunile aprilie şi mai au fost revizuite pentru a arăta cu 29.000 de locuri de muncă mai multe decât s-a anunţat anterior.

'Piaţa muncii a explodat pur şi simplu', a declarat Chris Rupkey economist şef la Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. 'Economia creează milioane de locuri de muncă', a adăugat Rupkey.

Luna iunie este a cincea lună consecutiv în care economia americană a creat mai mult de 200.000 de noi locuri de muncă, o premieră pentru SUA după boom-ul înregistrat de sectorul tehnologic la finele anilor 1990.

Datele pozitive privind piaţa muncii au dat un impuls imediat pieţei bursiere, indicele Dow Jones depăşind pentru prima dată în istorie pragul de 17.000 de puncte. Separat, preţul certificatelor emise de Trezoreria SUA a scăzut, în timp ce dolarul american s-a apreciat în raport cu celelalte valute în condiţiile în care traderii mizează pe o majorare mai rapidă a dobânzii din partea Rezervei Federale.

Banca centrală a SUA menţine de peste cinci ani dobânda de bază la un nivel apropiat de zero pentru a stimula creditarea, consumul şi creşterea economică. Preşedintele Fed, Janet Yellen, a evocat o posibilă majorare a dobânzii de bază în primăvara lui 2015.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO