Creştere surprinzătoare a producţiei industriale a Germaniei în august

Producţia industrială a Germaniei a înregistrat o creştere surprinzătoare în luna august, după două luni de scădere, ceea ce sugerează că prima economie a Europei ar putea evita intrarea în recesiune în trimestrul al treilea, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 08 oct. 2019, 08:35
Creştere surprinzătoare a producţiei industriale a Germaniei în august

Conform datelor publicate marţi de Oficiul federal de statistică, producţia industrială a crescut cu 0,3% în luna august comparativ cu luna iulie, peste estimările analiştilor care mizau pe o scădere de 0,1%. Creşterea surprinzătoare din luna august se explică în special printr-o creştere a producţiei de bunuri intermediare şi bunuri de capital, a precizat Ministerul Economiei.

De asemenea, Oficiul federal de statistică a revizuit şi cifrele pentru luna iulie, când producţia industrială a Germaniei a înregistrat o contracţie de 0,4%, în loc de o scădere de 0,6% cum s-a anunţat iniţial.

În ritm anual, producţia industrială s-a contractat cu 4% în luna august, după un declin de 3,9% în luna iulie, o cifră mai bună decât scăderea de 4,3% preconizată de analişti.

Datele privind producţia industrială vin la o zi după ce autorităţile de la Berlin au anunţat că în luna august comenzile noi din industrie au înregistrat o scădere peste aşteptări. Comenzile pentru bunuri „Made in Germany” au scăzut cu 0,6% în luna august comparativ cu luna iulie, iar cererile pentru bunuri de capital au scăzut cu 1,6%. Scăderea este mai amplă decât estimau analiştii intervievaţi de Reuters care mizau pe un declin de 0,3%.

„Având în vedere că producţia industrială ne oferă o imagine de ansamblu mai bună asupra evoluţiei economiei în trimestrul al treilea, este posibil să susţinem ideea că economia germană va evita la limită intrarea în recesiune”, susţine analistul VP Bank, Thomas Gitzel.

Economia germană s-a contractat cu 0,1% în trimestrul aprilie-iunie 2019 şi o nouă contracţie în trimestrul al treilea ar însemna o recesiune tehnică. Ministrul de Finanţe, Olaf Scholz, declara săptămâna trecută că Germania va putea face faţă unei crize economice, dar a adăugat că nu se aşteaptă la o recesiune la fel de gravă precum cea din 2008/2009.

Săptămâna trecută, principalele institute economice din Germania şi-au revizuit estimările de creştere pentru anul acesta şi anul viitor, dând vina pe cererea globală modestă pentru produse manufacturate şi incertitudinile provocate de disputele comerciale.

 

Te-ar mai putea interesa și
Charles Michel: UE poate colabora cu statele din Asia Centrală în domeniul tehnologiilor climatice, problemelor energetice, securitate, transport şi turism
Charles Michel: UE poate colabora cu statele din Asia Centrală în domeniul tehnologiilor climatice, problemelor energetice, ...
Uniunea Europeană poate oferi "un parteneriat sincer" Asiei Centrale, a declarat vineri presedintele Consiliului European, Charles Michel, aflat în vizită în această regiune aflată în atenţia......
Preț negativ la energie electrică, din nou, pe piața spot din România, sâmbătă
Preț negativ la energie electrică, din nou, pe piața spot din România, sâmbătă
Prețul energiei electrice tranzacționate vineri pe piața de la București cu livrare sâmbătă este din nou negativ, ...
Uzina VDL Nedcar din Olanda renunță la 1.800 de angajați în urma rezilierii contractului cu BMW
Uzina VDL Nedcar din Olanda renunță la 1.800 de angajați în urma rezilierii contractului cu BMW
Compania olandeză VDL Nedcar este forțată să renunțe la circa 1.800 de angajați ca urmare a pierderii contractului ...
SUA sunt pregătite să-și reducă arsenalul nuclear, dacă și Rusia face același lucru
SUA sunt pregătite să-și reducă arsenalul nuclear, dacă și Rusia face același lucru
Statele Unite sunt pregătite să respecte limitele privind numărul de focoase nucleare stabilite de Tratatul New START ...