Creşterea de peste trei ori a preţului cepei în ultimul an în India pune în pericol guvernul

Creşterea de peste trei ori a preţului cepei în India în ultimul an a cauzat agitaţie luni la bursă, după ce contribuit la accelerarea neaşteptată a inflaţiei, şi pune probleme executivului ţării, în contexul în care din anii '80 două guverne s-au prăbuşit din cauza unor crize ale cepei.
Economica.net - lun, 16 sept. 2013, 18:41
Creşterea de peste trei ori a preţului cepei în ultimul an în India pune în pericol guvernul

Preţul angro al cepei a crescut cu 245% în ultimul an, potrivit cotidianului britanic Financial Times.

India produce anual circa 15 milioane de tone de ceapă, consumată la aproape fiecare masă.

Crizele în aprovizionarea cu ceapă sunt considerate responsabile de căderea a două guverne în India începând din anii ’80, iar miniştrii încearcă să evite creşterile prea puternice ale preţului şi furia populaţiei, care urmează de obicei, prin interzicerea constituirii de stocuri şi aprobarea rapidă a importurilor, inclsiv din Pakistan, rivalul regional al Indiei, notează Financial Times.

„Este evident că poate avea implicaţii politice, având în vedere că nu se poate face un curry bun fără ceapă. Inflaţia preţurilor alimentelor contează”, a declarat Rajeev Malik, economist la banca de investiţii CLSA.

Indicele preţurilor de producător, care urmăreşte evoluţia preţurilor bunurilor în etapele de dinaintea vânzării pentru consum, a înregistrat o creştere de 6,1% în august, faţă de 5,79% în iulie, au anunţat autorităţile din India. Accelerarea inflaţiei a fost cauzată în mare parte de creşterea preţurilor la alimente, cu 18,8%, faţă de 11,9% în iulie.

Preţurile la ceapă se află la un nivel ridicat încă de la începurtul anului. Guvernanţii din India au dat vina în primă fază pe secetă, după care pe ploile musonice excesive, în timp ce oamenii de afaceri acuză că printre probleme se află şi drumurile proaste, precum şi infrastructura slabă de depozitare şi distribuţie a produselor proaspete, scrie publicaţia britanică.

În august, presa din India a scris că un trader de ceapă din Delhi a fos jefuit şi bătut de concurenţi pentru că vindea la un preţ subvenţionat prin intervenţia autorităţilor locale.

„Este un motiv de îngrijorare de mult timp că majorarea preţurilor la alimente continuă să aibă un impact ridicat în inflaţia pe ansamblu. Este, în consecinţă, importantă abordarea cu prioritate a factorilor structurali care determină creşterea preţurilor la alimente”, a declarat secretarul general al Federaţiei Camerelor de Comerţ şi Industrie din India, A. Didar Singh.

Avansul principalului indice al bursei din India a încetinit la jumătate faţă de prima parte a şedinţei de tranzacţionare, în urma anunţării datelor privind inflaţia.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ottawa oferă Ucrainei un împrumut de 120 de milioane de dolari canadieni, pentru a face față destabilizărilor ruse
Ottawa oferă Ucrainei un împrumut de 120 de milioane de dolari canadieni, pentru a face față destabilizărilor ruse
Canada va oferi Ucrainei un împrumut de până la 120 de milioane de dolari canadieni (95,6 milioane de dolari) şi caută ...
Geoană exclude orice posibilitate de negociere a prezenței trupelor NATO pe teritoriul statelor membre
Geoană exclude orice posibilitate de negociere a prezenței trupelor NATO pe teritoriul statelor membre
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a exclus vineri orice posibilitate de negociere a prezenţei militare ...
Autostrada Bucureștiului: A fost montată prima grindă de pe A0, la pasajul peste calea ferată București – Giurgiu FOTO
Autostrada Bucureștiului: A fost montată prima grindă de pe A0, la pasajul peste calea ferată București – Giurgiu ...
Vineri, 21 ianuarie, a fost montată prima grindă de pe Autostrada Bucureștiului (A0), a anunțat secretarul de stat în ...