Creşterea economiei britanice a accelerat înaintea Brexitului

Avansul economiei britanice a fost mai rapid decât se estima în trimestrul doi din 2016, dar analiştii avertizează că votul în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană ar putea duce la intrarea în recesiune, transmit DPA şi BBC.
Economica.net - mie, 27 iul. 2016, 11:31
Creşterea economiei britanice a accelerat înaintea Brexitului

Conform datelor preliminare publicate miercuri de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), PIB-ul Regatului Unit a crescut în perioada aprilie – iunie 2016 cu 2,2%, comparativ cu trimestrul doi din 2015. Incertitudinile înainte de referendum par să fie limitate, a estimat ONS.

În ritm trimestrial, economia britanică a înregistrat un avans de 0,6% în perioada aprilie – iunie 2016, faţă de o creştere de 0,4% în primul trimestru din acest an.

Producţia industrială a crescut cu 2,1% în trimestrul doi din 2016, cel mai semnificativ avans din 1999, a apreciat analistul Neil Wilson, de la ETX Capital.

În schimb, serviciile, care reprezintă peste 75% din PIB-ul Marii Britanii, au înregistrat un avans de 0,5% în în perioada aprilie – iunie 2016, în timp ce sectorul construcţiilor şi agricultura au scăzut cu 0,4% şi, respectiv 1%.

Economia Marii Britanii ar putea intra în recesiune anul viitor, în urma votului pentru ieşirea ţării din UE, a avertizat săptămâna trecută Comisia Europeană (CE), în prima sa evaluare a impactului economic al Brexitului.

Regatul Unit se va confrunta cu o încetinire semnificativă care va limita creşterea PIB-ului la 10,3 – 1,6% anul acesta, faţă de un avans de 1,8% estimat anterior de Comisia Europeană. Anul viitor, în cel mai defavorabil scenariu, Marea Britanie ar putea intra în recesiune, cu un declin al PIB-ului de 0,3%.

În cel mai optimist scenariu, economia britanică va creşte cu 1,1% în 2017, mult sub nivelul de 1,9% previzionat anterior de CE.

Referendumul din 23 iunie nu va afecta doar Regatul Unit ci şi restul economiei europene, prin câteva canale de transmisie, în special incertitudinile, investiţiile, comerţul şi migraţia, a avertizat Comisia Europeană.

Marea Britanie nu face parte din zona euro dar, fiind una din cele mai mari economii din UE, este un important partener comercial. Rezultatul referendumului din Marea Britanie a sporit volatilitatea de pe pieţele financiare şi a dus la o depreciere semnificativă a lirei sterline.

În 2013 şi 2014, economia britanică a înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din rândul statelor G7 (principalele şapte state industrializate din lume).

Te-ar mai putea interesa și
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Bitcoin s-ar putea prăbuşi la 10.000 de dolari, o scădere de peste 40% faţă de preţurile actuale, a declarat joi investitorul veteran Mark Mobius pentru CNBC....
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a fost de acord cu impunerea unui plafon de preț al petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, deschizând ...
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate în privința restricțiilor
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate ...
Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 este mai puţin letală, prin urmare ea permite ''mai multă flexibilitate'' ...
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiştii pentru climă Last Generation din Germania plănuiesc să reia şi să intensifice protestele începând de luni ...