Creşterea economiei Chinei va fi mult peste 7%, în 2015 – FMI

PIB-ul Chinei va creşte probabil mai rapid decât s-a estimat în 2015, a apreciat miercuri Changyong Rhee, director al departamentului Asia-Pacific în cadrul Fondului Monetar Internaţional (FMI), respingând astfel temerile privind riscurile unei bule imobiliare în a doua economie mondială, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 24 sept. 2014, 09:38
Creşterea economiei Chinei va fi mult peste 7%, în 2015 - FMI

Creşterea economiei chineze va depăşi probabil cu mult nivelul de 7% anul viitor, a declarat Changyong Rhee la o reuniune desfăşurată la Manila. Afirmaţiile sale sugerează că luna viitoare FMI va revizui în creştere estimările privind China, de la 7,1% cât prognoza în iulie, scrie Agerpres.

Pentru acest an, FMI se aşteaptă la un avans al PIB-ului Chinei de 7,4%, uşor sub ţinta Guvernului de la Beijing, de 7,5%.

‘Ne aşteptăm ca ei să aibă multe instrumente pentru a menţine rata de creştere mult peste 7% anul viitor’, a apreciat oficialul FMI.

Mulţi economişti avertizează că încetinirea rapidă de pe piaţa imobiliară este cel mai semnificativ risc cu care se confruntă economia chineză. Preţurile locuinţelor, vânzările şi construirea de noi imobile este în scădere, ceea ce afectează şi sectoarele adiacente – de la vânzările de electrocasnice la cele de ciment şi oţel.

Totuşi, Rhee susţine că FMI nu se aşteaptă la probleme pe piaţa imobiliară ci mai degrabă la o ‘ajustare graduală’ decât la o aterizare forţată.

O încetinire a economiei chineze nu ar trebui să fie văzută ca fiind riscantă deoarece ar da altor state din Asia o şansă mai bună de a concura cu Beijingul şi a atrage investiţii străine directe, a afirmat oficialul FMI.

Acesta a adăugat că avansul în Asia va rămâne probabil robust, astfel încât statele din regiune să facă faţă impactului retragerii măsurilor de stimulare a Rezervei Federale a SUA.

‘Trebuie să fim pregătiţi dar impactul asupra economiilor asiatice va fi mult mai redus comparativ cu alte regiuni deoarece cred că ţările din Asia sunt mai bine pregătite’, a explicat Rhee.

Creşterea economiei chineze s-a accelerat în perioada aprilie – iunie 2014, pentru prima dată în ultimele trei trimestre, după ce Guvernul a adoptat noi măsuri de stimulare.

În trimestrul doi din 2014, PIB-ul Chinei, a doua economie mondială, a înregistrat o creştere de 7,5%, de la 7,4% în precedentele trei luni, au anunţat miercuri autorităţile de la Beijing. Analiştii se aşteptau la un avans de 7,4%.

Autorităţile chineze s-au angajat să accelereze reformele economice prin acordarea unui spaţiu mai larg capitalului privat, liberalizarea sistemului financiar, consolidarea cererii interne şi printr-o atenţie deosebită acordată investitorilor străini.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...