1EUR = 4.8375 RON | Bucureşti 34 º

Finanţe şi bănci

Creşterea economiei Greciei ar putea depăşi 3% după 2020

Ratele de crestere ale economiei ar putea depasi 3% în anumite conditii, a afirmat Yannis Stournaras, guvernatorul Băncii Centrale a Greciei, estimând totusi ca PIB-ul va înregistra un avans de 1,9% anul acesta si de peste 2% anul viitor, informeaza publicatia Kathimerini.

20 sep, 2019 | ECONOMICA.net

Vorbind la un eveniment organizat la Universitatea Yale, Stournaras a cerut Guvernului de la Atena sa implementeze rapid programul sau de reforme economice pentru a evita viitoare riscuri si a rezolva dificultatile si efectele negative pe care le-a avut criza datoriilor. De exemplu, Grecia s-a confruntat cu un declin al investitiilor, care au totalizat 67,5 miliarde de euro în perioada 2010 - 2016.

Implementarea reformelor si accelerarea privatizarilor vor spori încrederea pietelor în perspectivele de crestere economica, a explicat guvernatorul Bancii Centrale a Greciei.

Acesta a apreciat ca este necesara reducerea tintei de excedent bugetar primar, deoarece depasirea sistematica a tintei de excedent bugetar primar din ultimii ani s-a facut prin reducerea investitiilor publice si a majorarii taxelor, afectând perspectivele de crestere ale economiei si diminuând competitivitatea firmelor elene.

Reducerea proportiei creditelor neperformante detinute de bancile din Grecia va îmbunatati conditiile de finantare pentru persoanele fizice si juridice, va spori încrederea pietelor si va stimula investitiile, a declarat Stournaras. Aceste evolutii vor facilita revenirea bondurilor la un rating de tip investment-grade (recomandat pentru investitii) si vor permite obligatiunilor grecesti sa fie incluse în schema BCE de relaxare cantitativa (QE), a adaugat oficialul elen. Acesta a explicat ca includerea va reduce si mai mult costurile de împrumut ale Greciei si, prin urmare, va stimula economia si va îmbunatati sustenabilitatea datoriei.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO