Mai creşte sau nu Fondul Proprietatea la bursă? „Păstrează” acţiunile FP, spun analiştii

Perspectiva preţului acţiunilor Fondului Proprietatea (FP) a devenit incertă, din cauza aversiunii crescânde la risc. Sentimentul negativ de la marile burse ale lumii afectează şi Bursa din Bucureşti. Analiştii SSIF Broker Cluj Napoca şi-au actualizat recomandarea. Nu mai propun cumpărarea, ci doar „menţinerea" acţiunii FP, potrivit raportului trimis la redacţia ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - lun, 03 iun. 2013, 21:04
Mai creşte sau nu Fondul Proprietatea la bursă? „Păstrează

„Subevaluarea companiei (din perspectiva analizei fundamentale), eforturile managementului de a genera valoare şi programul de răscumpărare de acţiuni sunt factorii care susţin evoluţia acţiunii Fondului Proprietatea (FP) pe termen mediu şi lung”, scrie Andrei Rădulescu, analist senior la SSIF Broker Cluj Napoca, în raportul trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

Totuşi,  „pe termen scurt (3 – 6 luni) investitorii trebuie să fie atenţi la climatul din pieţele financiare
internaţionale”, mai spune analistul, referindu-se la corecţiile mari de la bursele lumii din ultimele zile.

Pragul preţului ţintă al acţiunilor FP a fost ridicat cu peste 7,5% faţă de estimarea din ianuarie, până la 0,753 lei / titlu.

Noul preţ ţintă a fost obţinut în urma analizei mai multor scenarii posibile. Există două alternative majore pentru evoluţia acţiunilor FP la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în următoarele luni, potrivit lui Andrei Rădulescu:

„În scenariul pozitiv titlurile FP ar putea creşte până la 0,787 RON, cu etapă intermediară la 0,753 lei.
În scenariul negativ titlurile FP ar putea să scadă până la 0,561, cu etape intermediare la 0,657 lei, respectiv 0,611 lei / acţiune”, precizează raportul SSIF Broker Cluj Napoca.

La jumătatea lunii aprilie, FP a demarat cel de-al doilea program de răscumpărare de acţiuni, prin care administratorii de la Franklin Templeton intenţionează să stimuleze aprecierea acţiunilor.

Se vor cumpărara maximum 1,1 miliarde de titluri, la un preţ cuprins între 0,2  şi 1,5 lei,  în următoarele 18 luni.

Influenţe externe
„Pieţele sunt deja de ceva vreme în situaţia de vertij, ameţite de înălţimile la care au ajuns. Ar vrea mai mult, pentru că lumea banilor caută mereu plasamente tot mai profitabile, în vreme ce lumea economiei reale gâfâie”, a comentat omul de afaceri Florin Pogonaru, pentru Sentimentul de dimineaţă.

Aversiunea la risc a marilor jucători de la bursele lumii a fost declanşată de ştirea că Federal Reserve, banca centrală a SUA, doreşte să limiteze dacă nu să oprească operaţiunile prin care a pompat lichidităţi în sistemul financiar al lumii, în ultimii ani.

„Mai devreme sau nu, vor opri programul, pentru că FED a acumulat riscuri mari în propriile poziţii”, mai explica şi Valerian Ionescu, şeful brokerilor de la BCR.

În absenţa stimulilor FED, lumea se teme că economia mondială va reintra în recesiune.

Profil de companie
Fondul Proprietatea (FP) este cea mai lichidă companie tranzacţionată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Cu un rulaj mediu de  6,7 milioane lei /zi în 2012  a fost de aproape 4 ori mai lichidă decât SIF Transilvania, situată pe locul secund. Cu rulajul de 6,4 milioane lei de pe primele 4 luni din 2013  a fost de peste 4,6 ori mai lichidă decât Banca Transilvania.

La finele lunii aprilie compania avea 8.238 acţionari, printre cei mai importanţi numărându-se fondurile de investiţii de risc ale companiilor Elliott Associates (14,95%), City of London Investment Management (9,69%) şi The Royal Bank of Scotland (5,39%).

Fondul Proprietatea (FP) a raportat, în 2012, venituri de 626,6 milioane de lei, în creştere cu 4,3% an/an, în principal datorită creşterii veniturilor din dividende (+19,2% an/an, până la 619 mil. Lei), potrivit standardelor româneşti de contabilitate.

Astfel, FP a încheiat 2012 cu un profit  net de 567 milioane de lei , în creştere cu 4,3% an/an;
Pe de altăparte, standardele contabile internaţionale (IFRS) dezvăluie pierderi de aproximativ 75 milioane de lei (comparativ cu un profit net de 518,1 milioane în 2011), „evoluţie determinată de provizioanele constituite, în valoare netă de 809,4 milioane de lei”, remarcă Andrei Rădulescu.

Portofoliul Fondului Proprietatea este format din deţineri la 25 emitenţi listaţi, acestea reprezentând 45% din activul net şi 44 societăţi nelistate.

Cele mai importante societăţi din portofoliul FP sunt OMV Petrom (SNP, 36 % din activul net), Romgaz (10%) şi Complexul Energetic Oltenia (8,35%).

Celelalte companii din Top 10 deţineri FP sunt: Nuclearelectrica (nelistată, 4,0%), ENEL Distribuţie Banat (nelistată, 3,6%), E.ON Moldova Distribuţie (3,2%), ENEL Distribuţie Muntenia (2,8%), GDF Suez Energy România (2,7%), Transgaz (TGN, 2,7%), CN Aeroporturi Bucureşti (2,6%).

Franklin Templeton Investment Management, administratorul FP, a angajat un consorţiu de bănci pentru vânzarea participaţiilor minoritare deţinute la companiile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, care au o valoarea estimată de 526 milioane de euro.

 

Te-ar mai putea interesa și
Pensia medie lunară a fost în anul 2020 de 1.500 lei, cu 16,1% mai mare faţă de anul precedent. Numărul pensionarilor, în scădere
Pensia medie lunară a fost în anul 2020 de 1.500 lei, cu 16,1% mai mare faţă de anul precedent. Numărul pensionarilor, ...
În 2020, numărul mediu al pensionarilor a fost de 5.128.000 persoane, în scădere faţă de 2019, atunci când numărul acestora era de 5,157.000 milioane. Pensionarii de asigurări sociale au......
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 12.04.2021
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 12.04.2021
Euro începe săptămâna la 4,92 lei, aproape de cursul anunţat vineri de BNR şi de maximul istoric în faţa leului.
Elevii din clasele terminale de gimnaziu şi liceu reîncep luni cursurile. Activităţile didactice – online
Elevii din clasele terminale de gimnaziu şi liceu reîncep luni cursurile. Activităţile didactice – online
Elevii din clasele terminale de gimnaziu şi liceu vor reîncepe luni cursurile online ale semestrului al doilea.
Gheorghiţă spune că din toamnă ar putea începe vaccinarea anti-COVID a copiilor între 12 şi 15 ani
Gheorghiţă spune că din toamnă ar putea începe vaccinarea anti-COVID a copiilor între 12 şi 15 ani
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), dr. ...