Creşterea salariilor bugetarilor şi încrederea consumatorilor vor determina un reviriment în consumul intern – studiu Keysfin

Creşterea salariilor din sectorul bugetar şi îmbunătăţirea nivelului de încredere a consumatorilor vor determina, cel mai probabil, un reviriment în consumul intern care ar putea duce PIB-ul către un avans de 4%, conform unui sondaj privind aşteptările mediului de afaceri legate de 2016.
Economica.net - mie, 06 ian. 2016, 09:21
Creşterea salariilor bugetarilor şi încrederea consumatorilor vor determina un reviriment în consumul intern - studiu Keysfin

‘Toate estimările converg către o creştere a cererii interne de 6-7%, ca urmare a reducerii cotei medii a TVA-ului coşului zilnic de la 22,5 la aproximativ 14% şi majorării salariului mediu cu 8%’, se arată în Barometrul semestrial realizat de analiştii de la KeysFin, remis miercuri Agerpres.

Potrivit sondajului în rândul oamenilor de afaceri, la întrebarea ‘Cum vedeţi evoluţia economică a României în 2016’, 57% dintre oamenii de afaceri estimează un trend pozitiv, în timp ce 28% văd o evoluţie temperată şi 15% o evoluţie negativă.

Faţă de barometrul economic din 1-15 iunie 2015, procentul investitorilor care văd viitorul în culori sumbre a scăzut de la 33% la 15%, în timp ce estimările rezervate au avansat de la 18% la 28%.

Perspectivele economice din consum ar putea fi dublate de creşterea investiţiilor în două dintre sectoarele cheie din economie – agricultură şi construcţii.

În agricultură, trendul ultimilor ani a arătat o creştere spectaculoasă a numărului companiilor, de la 8.067 în 2010 la 9.929 în 2014 şi a cifrei de afaceri de la 11,8 miliarde lei la 20,8 miliarde lei (2010-2014). ‘Trendul ultimilor ani a arătat că agricultura trece printr-un proces de maturizare şi coagulare cu rezultate evidente şi cu tehnologii care elimină tot mai mult din riscul anilor trecuţi – evoluţia meteo. 2016, din estimările mediului de afaceri, se anunţă a fi cel mai bun an din ultimii şase’, spun analiştii KeysFin.

În construcţii, dezvoltarea creditării pe acest segment, susţinută de apetitul în creştere al populaţiei, urmare a scăderii preţurilor din sectorul imobiliar, poate influenţa în mod pozitiv economia, mai cu seamă că acest sector are o puternică dezvoltare pe orizontală în economie.

‘Codul Fiscal a avut peste 135 de modificări în ultimii şapte ani. Din discuţiile avute cu investitorii, a reieşit necesitatea unui cadru financiar stabil, predictibil, care să le permită să ia deciziile de business pe argumente stabile. Reducerea TVA din 2016 este un lucru pozitiv, însă temerile sunt îndreptate acum spre taxele şi impozitele locale, spre celelalte pârghii fiscale care, din dezbaterile publice, reiese că vor creşte exponenţial în 2016’, spun experţii de la KeysFin.

Un alt mare semn de întrebare ridicat de investitori este cel legat de deciziile cu caracter electoral pe care autorităţile ar putea fi tentate să le ia în 2016, an în care avem atât alegeri locale cât şi parlamentare.

Ca şi în cazul barometrului din iunie, oamenii de afaceri trec la capitolul ‘măsuri necesare’ îmbunătăţirea colectării taxelor şi impozitelor şi a absorbţiei fondurilor europene.

Te-ar mai putea interesa și
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
Curtea de Conturi Europeană a publicat luni un punct de vedere conform căruia planul Uniunii Europene de a interzice, începând cu 2035, vânzarea de autoturisme noi cu motor cu ardere internă......
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat american Antony Blinken a negat luni că Statele Unite folosesc un dublu standard la aplicarea legislaţiei ...
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
O aliată a preşedintelui Vladimir Putin a avertizat marţi Europa că a întocmit deja legislaţie pentru a răspunde dacă ...
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) solicită eliminarea obligativităţii instalării celui ...