Creşterea salariilor în mediul public poate genera o migraţie a unor specialişti din mediul privat – ANEIR

Creşterea salariilor doar în mediul public poate distorsiona mediul de afaceri, inclusiv prin migraţia unor specialişti din mediul privat spre cel public, a declarat, luni pentru Agerpres, preşedintele executiv al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu.
Economica.net - lun, 27 feb. 2017, 13:17
Creşterea salariilor în mediul public poate genera o migraţie a unor specialişti din mediul privat - ANEIR

‘Orice creştere de venituri a unui cetăţean din România este o dorinţă de care nu ne putem disocia. Problema este în ce măsură această iniţiativă nu perturbă şi nu distorsionează mediul de afaceri printr-o creştere a grilei de salarizare în mediul public. Ridicarea salariului minim generează creşterea tuturor salariilor din acest sector, ceea ce poate genera o migraţie a unor specialişti din sectorul privat în mediul public’, a apreciat Mihai Ionescu.

Acesta a precizat că în alte ţări ‘civilizate’ sectorul public este la un nivel inferior sectorului privat din punct de vedere al salarizării având în vedere că în sectorul public există riscuri mai mici de şomaj care în privat poate fi generat fie de falimentul firmei private, fie de alte măsuri de reorganizare a unei companii.

‘Diferenţa de salariu în favoarea privatului şi în în defavoarea salariatului din sectorul public este compensată de stabilitatea pe care o are cel din sectorul public. Ceea ce anunţă Ministerul Muncii şi ceea ce eu nu am auzit în Programul de guvernare este, în primul rând, o abatere de la regula europeană, deşi situaţia este similară şi în alte ţări extraeuropene, în privinţa decalajului de salariu în între cele două sectoare. Această iniţiativă a Ministerului Muncii poate să determine o presiune a salariaţilor din sectorul privat asupra managementului din firme, să se ceară creşteri de salarii cel puţin la nivelul sectorului public, dacă nu şi peste’, a spus Mihai Ionescu.

Acesta a apreciat că astfel de creşteri salariale ar genera mari probleme de competitivitate a produselor româneşti atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă.

Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, a menţionat, într-un interviu pentru AGERPRES, că angajaţii din sectorul public vor trece pe salariul minim de 1.750 lei, ‘începând de anul acesta sau începând de la aplicarea legii unitare a salarizării’.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...