Creşteri puternice pe burse după soluţionarea temporară a impasului politic din SUA

Bursele din Statele Unite şi Asia au crescut puternic după ce Congresul american a deblocat activitatea guvernului şi a ridicat plafonul datoriei de stat, cel puţin până la începutul anului viitor, evitând astfel riscul unui default (încetare de plăţi) al Statelor Unite.
Economica.net - joi, 17 oct. 2013, 07:06
Creşteri puternice pe burse după soluţionarea temporară a impasului politic din SUA

Înţelegerea a trecut miercuri de cele două camere ale Congresului cu majorităţi semnificative: 81 de voturi „pentru”, faţă de 18 „împotrivă” în Senat, respectiv 285 „pentru” şi 144 „împotrivă” în Camera Reprezentanţilor, potrivit Bloomberg.

Partidul Democrat, aflat la putere, are majoritatea în Senat, iar Partidul Republican controlează Camera Reprezentanţilor.

Preşedintele Barack Obama a promulgat rapid acordul, care asigură bugetul până la 15 ianuarie şi suspendă plafonul datoriei de stat până pe 7 februarie.

Astfel, angajaţii guvernului federal trimişi în şomaj tehnic la începutul lunii octombrie pot reveni la lucru începând chiar de joi, iar Trezoreria poate continua operaţiunile în regim normal, plătind şi refinanţând datoriile statului.

„Vom începe imediat să redeschidem operaţiunile guvernului şi putem începe să înlăturăm acest nor de incertitudine şi nelinişte care a coborât asupra afacerilor noastre şi asupra poporului american”, a declarat Obama miercuri seară la Casa Albă, după votul din Senat.

Înţelegerea a venit după ce congresmenii Partidului Republican au renunţat să impună puterii condiţii în schimbul deblocării activităţii guvernului şi ridicării plafonului datoriei de stat. Principala revendicare a opoziţiei este reducerea finanţării programului de asigurări accesibile de sănătate supranumit „Obamacare”. Reforma în sănătate a reprezentat cea mai importantă reuşită a preşedintelui Obama în primul mandat.

Acordul este însă unul temporar, care amână pentru scurt timp dezbaterea privind componenţa bugetului şi reducerea deficitului bugetar. Cele două aripi din Congres nu par să fie mai aproape de rezolvarea divergenţelor profunde legate de modul în care guvernul ar trebui să cheltuiască banul public sau măsurile necesare pentru reducerea deficitului bugetar. Distanţa dintre „combatanţi” este mai vizibilă în Cameră, unde numărul congresmenilor care adoptă o poziţie moderată, fiind deschişi compromisului, este tot mai mic.

Primul termen pentru reluarea negocierilor privind bugetul este 13 decembrie, fiind aşteptate noi dueluri pe tema taxelor şi cheltuielilor publice pe programe de securitate socială şi servicii de sănătate pentru populaţia cu venituri mici.

Amânarea deciziilor până în ultimul moment şi „guvernarea de criză” au devenit practici obişnuite la Washington, astfel că pieţele financiare nu au afişat reacţii negative semnificative în ultima perioadă, investitorii anticipând că impasul avea să fie depăşit, aşa cum s-a întâmplat şi în timpul disputei din 2011 privind plafonul datoriei de stat.

Acţiunile din SUA au crescut miercuri după apariţia primelor informaţii privind acordul din Congres. Indicele Standard & Poor’s a urcat cu 1,4%, aproape de un nivel record, iar Dow Jones Industrial Average a afişat un avans similar.

Pieţele asiatice, măsurate de indicele MSCI Asia Pacific, au urcat cu 0,7% după votul legislativului american, aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele 5 luni.

Indicele Bloomberg al dolarului SUA, care evaluează performanţele monedei americane în raport cu 10 valute de referinţă, a scăzut cu 0,2%. Randamentul titlurilor de Trezorerie SUA cu maturitatea la 10 ani a scăzut pe piaţa secundară cu un punct de bază, sau 0,01 puncte procentuale, la 2,65%.

Agenţiile guvernului federal au primit instrucţiuni să reia joi activitatea, iar angajaţii trimişi în şomaj tehnic au fost informaţi că pot reveni la lucru.

Criza politică a costat miliarde de dolari. Suspendarea parţială a activităţii guvernului timp de 16 zile a tăiat cu 0,6 puncte procentuale creşterea economică a SUA în trimestrul al patrulea, reducând PIB-ul cu 24 miliarde de dolari, potrivit estimărilor agenţiei de rating Standard & Poor’s. S&P atribuie Statelor Unite ratingul „AA+”, după ce a luat în vara anului 2011 decizia istorică de a înrăutăţi calificativul de top „AAA”, pe fondul impasului politic din acea perioadă privind plafonul datoriei de stat.

Un raport al Macroeconomic Advisers pregătit pentru Fundaţia Peter G. Peterson relevă că disputele de la Washington privind bugetul au redus creşterea economică a SUA cu aproximativ 0,3 puncte procentuale pe an începând din 2009. Experţii estimează de asemenea că disputa soluţionată temporar miercuri a contribuit cu aproximativ jumătate de punct procentual la şomajul din SUA în acest an, afectând circa 900.000 de locuri de muncă.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...