Crimeea devine ‘o bază militară’ – lider al tătarilor din Crimeea

Crimeea, anexată de Rusia în urmă cu un an, 'se transformă într-o bază militară', a declarat joi la ONU liderul istoric al tătarilor din Crimeea, Mustafa Gemilev, care a denunţat represiunea împotriva comunităţii sale, relatează AFP.
Economica.net - vin, 20 mart. 2015, 06:52
Crimeea devine 'o bază militară' - lider al tătarilor din Crimeea

‘Nu există libertăţi sau a drepturi astăzi în Crimeea, cei care-şi apără credinţa şi îşi exprimă dorinţa de a redeveni o parte a Ucrainei sunt reprimaţi’, a adăugat el într-o conferinţă de presă la sediul ONU din New York.

El a estimat între 10.000 şi 15.000 numărul de tătari care au fugit deja din peninsulă după anexare. Această comunitate musulmană de limbă turcică numără aproximativ 280.000 de persoane sau 12% din populaţia Crimeii, iar marea majoritate au boicotat referendumul care a condus la realipirea peninsulei la Rusia la 18 martie 2014.

Potrivit lui Gemilev, fost preşedinte al Majlis (adunare) a tătarilor din Crimeea, ‘Crimeea care era o zonă turistică se transformă într-o bază militară’ şi este foarte probabil ca aici să fie amplasate în viitor arme nucleare. El s-a referit mai ales la transferuri spre Crimeea de rachete ruseşti de tip Iskander.

Crimeea a fost anexată în martie după trei săptămâni de ocupaţie de către forţele ruse şi în în urma unui referendum care nu a fost recunoscut de Kiev şi comunitatea internaţională.

Anexarea Crimeii a fost urmată de un conflict armat în estul Ucrainei între separatiştii proruşi şi armata ucraineană ce a făcut peste 6.000 de morţi în unsprezece luni.

Gemilev a fost invitat de Lituania, un membru al Consiliului de Securitate al ONU, să participe joi la o reuniune informală cu uşile închise asupra situaţiei drepturilor omului în Crimeea. Lituania l-a invitat de asemenea pe Andrei Zubarev, coordonator al unei misiuni de anchetă privind drepturile omului în Crimeea.

Această reuniune a fost boicotată de Rusia, care consideră că Crimeea este o parte integrantă a teritoriului ei şi nu este un subiect de discuţie legitim pentru Consiliu.

Aceste reuniuni informale nu apar pe ordinea de zi a Consiliului şi fiecare stat membru poate decide să participe sau nu.

În afară de Rusia, alţi doi membri ai Consiliului (China şi Venezuela) nu au trimis un reprezentant la această reuniune.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS)....
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...