1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 19 º

News

Crimeea: Fostul cancelar german Schmidt consideră acţiunile Moscovei justificate şi critică poziţia Occidentui

Fostul cancelar german Helmut Schmidt a apreciat ca 'deplin justificate' acţiunile Moscovei în Crimeea, peninsulă în sudul Ucrainei anexată recent la Rusia, şi a criticat poziţia Occidentului în criza ucraineană într-un interviu apărut în săptămânalul Die Zeit.

26 mar, 2014 | Agerpres

În opinia lui Schmidt, cancelar federal în perioada 1974-1982, sancţiunile Uniunii Europene şi ale SUA împotriva Rusiei sunt 'o prostie', iar posibilele sancţiuni economice nu îşi vor atinge obiectivele şi vor afecta atât Rusia, cât şi ţările occidentale. 'Ele vor atinge Occidentul la fel ca şi Rusia', a afirmat Schmidt în interviul menţionat, citat de ITAR-TASS.

Fostul cancelar a apreciat, totodată, că refuzul liderilor G7 de a continua dialogul cu Rusia nu contribuie la rezolvarea crizei ucrainene. ''Ar fi fost ideal ca tocmai acum să se reunească în formatul G8. În orice caz, ar fi fost mai util pentru menţinerea păcii, decât ameninţările cu sancţiuni', a declarat Helmut Schmidt. În context, el a apreciat că 'G8 nu este atât de important ca G20', unde Rusia rămâne membru cu drepturi depline.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au introdus interdicţii de viză şi au îngheţat activele a zeci de oficiali şi parlamentari ruşi, ca sancţiuni pentru ceea ce Washingtonul şi Bruxellesul consideră a fi anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia. Occidentul a ameninţat cu extinderea sancţiunilor, care ar putea afecta toate sectoarele economice, în cazul în care Rusia va încerca să anexeze şi alte teritorii ucrainene.

În seria sancţiunilor împotriva Moscovei, liderii G7 (SUA, Canada, Germania, Italia, Franţa, Marea Britanie, Japonia) au anunţat zilele trecute la Haga, unde a avut loc summitul asupra securităţii nucleare, că îşi anulează participarea la summitul G8 din iunie de la Soci, summit ce va avea loc la Bruxelles, dar în absenţa Rusiei.

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO