1EUR = 4.7667 RON | Bucureşti 15 º

News

Crimeea: Kievul protestează oficial, contacte între şefii de stat-major

Ministerul ucrainean de Externe l-a convocat marţi pe însărcinatul cu afaceri al Rusiei la Kiev pentru a-i înmâna o notă de protest în urma recunoaşterii de către Moscova a 'Republicii Crimeea', a anunţat diplomaţia ucraineană, citată de AFP.

19 mar, 2014 | Agerpres

Pe de altă parte, şeful statului-major al Ucrainei i-a telefonat omologului său rus pentru a denunţa 'sprijinul şi participarea' militarilor ruşi la atacul de la Simferopol care s-a soldat cu un mort şi doi răniţi printre militarii ucraineni.

'Nota verbală' remisă diplomatului rus Andrei Vorobev denunţă, de asemenea, semnarea acordului dintre Rusia şi autorităţile separatiste din peninsula ucraineană cu privire la alipirea acesteia şi a oraşului Sevastopol la Federaţia Rusă.

Invocând normele dreptului internaţional, Ucraina vede în situaţia prezentă 'un act de anexare' de către Rusia a unui teritoriu ucrainean, potrivit unui comunicat al diplomaţiei sale.

La rândul său, şeful statului-major ucrainean, generalul Mihailo Kuţin, a discutat la telefon cu omologul său rus, generalul Valeri Gherasimov.

El i-a atras atenţia, potrivit unui comunicat al Ministerului ucrainean al Apărării, că forţele armate ruse poartă responsabilitatea pentru 'tragedia' petrecută la Simferopol.

Kuţin a amintit despre un mort şi doi răniţi de partea ucraineană. Potrivit poliţiei din Crimeea, schimbul de focuri de la intrarea într-o unitate militară ucraineană s-a soldat, de asemenea, cu un mort în rândurile 'autoapărării' proruse.

Generalul Mihailo Kuţin l-a informat pe interlocutorul său că soldaţii ucraineni din Crimeea au primit autorizaţia să utilizeze armele din dotare pentru a se apăra şi l-a invitat să ceară trupelor sale să se îndepărteze de bazele militare ucrainene.

Subliniind că o rezolvare în Crimeea trebuie căutată de liderii politici ruşi şi ucraineni, el a propus înfiinţarea unei comisii comune 'pentru a împiedica escaladarea şi o nouă vărsare de sânge şi pentru a stabiliza situaţia' din peninsulă.

Comunicatul nu oferă nicio precizare cu privire la răspunsurile generalului rus.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO