Crimeea vrea anexarea la Rusia. Basescu: „Referendumul este ilegal. Romania nu recunoaste rezultatele”

Referendumul din Crimeea cu privire la viitorul regiunii s-a încheiat duminică seara cu aproximativ 93% voturi în favoarea anexării la Rusia, conform unui sondaj realizat la ieşirea de la urne de Institutul pentru cercetări politice şi sociale din Crimeea, relatează agenţia EFE.
Economica.net - Dum, 16 mart. 2014, 18:52
Crimeea vrea anexarea la Rusia. Basescu:

Locuitorii din Crimeea au trebuit să aleagă între reunificarea cu Rusia a acestei republici autonome ucrainene şi o autonomie extinsă în Ucraina. Potrivit datelor date publicităţii de canalul rus Rossia 24, doar 7 % din electorat a votat pentru a doua opţiune, cea de a rămâne în cadrul Ucrainei cu o largă autonomie, scrie EFE.

După încheierea votului, comisia electorală a raportat că rata de participare a fost mai mare de 80% din cele 1,5 milioane de persoane cu drept de vot. În Sevastopol, unde se află baza flotei ruse din Marea Neagră, şi cu un statut special, participarea a fost de 85 %.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi cea mai mare parte a comunităţii internaţionale au declarat că nu vor recunoaşte rezultatele referendumului separatist şi că susţin menţinerea integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Rusia, care şi-a exercitat dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU împotriva unei rezoluţii ce condamna referendumul separatist, a declarat că va respecta opinia majorităţii din peninsula cucerită de Imperiul Rus în secolul al XVIII-lea.

Parlamentul din Crimeea, a cărui dizolvare a fost votată de Rada supremă de la Kiev, va cere luni, într-o sesiune extraordinară, preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, încorporarea regiunii autonome în Federaţia Rusă, a afirmat ‘premierul’ de la Simferopol, Serghei Axionov.

Băsescu: România nu recunoaște rezultatele referendumului

Preşedintele Traian Băsescu afirmă că referendumul din Crimeea este ilegal, punctând că România nu recunoaşte rezultatele acestuia, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

‘România consideră ilegal referendumul în curs de desfăşurare în Crimeea şi nu va recunoaşte rezultatele acestuia în condiţiile în care Curtea Constituţională a Ucrainei a declarat neconstituţională organizarea referendumului privind separarea Peninsulei Crimeea de Ucraina, iar preşedintele interimar al Ucrainei, domnul Oleksandr Turcinov, a semnat decretul de anulare a declaraţiei de independenţă a acesteia’, susţine şeful statului, în comunicatul publicat duminică.

El precizează că ‘un scrutin organizat sub ameninţarea ocupaţiei militare nu poate întruni normele unui proces democratic care să poată fi recunoscut şi legitimat de comunitatea internaţională’, arătând că rezultatul ‘previzibil şi lipsit de fundament legal’ al actualului referendum îl reprezintă ‘anexarea’ Crimeei.

‘Solicităm Federaţiei Ruse să acţioneze în relaţia cu Ucraina în conformitate cu Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite şi cu principiile de drept internaţional, inclusiv prin prevederile Memorandumului de la Budapesta’, a spus preşedintele Băsescu.

Şeful statului conchide că România susţine independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi sprijină reglementarea crizei pe cale diplomatică.

Birourile de vot au fost închise duminică la ora 18.00 GMT în Crimeea în cadrul referendumului organizat pentru a determina viitorul acestei republici autonome din Ucraina. Potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne, 93% din alegători au votat pentru anexarea la Rusia, relatează EFE şi France Presse.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...