Cristescu: Am semnat contractul cu George Copos, eu şi Zamfir suntem proprietarii FC Rapid

Omul de afaceri Nicolae Cristescu a anunţat, luni seară, că a semnat contractul de vânzare-cumpărare cu acţionarul majoritar al FC Rapid, George Copos, şi a devenit împreună cu asociatul său, Adrian Zamfir, noii proprietari ai grupării giuleştene.
Economica.net - lun, 08 iul. 2013, 20:59
Cristescu: Am semnat contractul cu George Copos, eu şi Zamfir suntem proprietarii FC Rapid

„Este un moment istoric. După o luptă seculară s-a semnat contractul de vânzare-cumpărare a clubului Rapid. Mă bucur că s-a concretizat acest vis al rapidiştilor. Sper să ducem Rapidul acolo unde vor toţi suporterii. Este un contract de vânzare-cumpărare atipic, pentru că practic noi ne-am asumat nişte datorii, iar vâzătorul, George Copos, n-a încasat nimic. Ba chiar rămâne şi el cu nişte datorii. În acelaşi timp, noi practic n-am cumpărat nimic, nici stadion, nici bază sportivă, ci doar un brand. De aceea spun că este un contract atipic. Suma tranzacţiei a rămas aceeaşi. Însă important este că finalul este unul fericit”, a spus Cristescu.

Întrebat cum se vor împărţi acţiunile între el şi Adrian Zamfir, Cristescu a răspuns: „E problema noastră cum sunt împărţite acţiunile. Noi suntem parteneri egali, aşa am plecat de la început şi aşa vom rămâne”.

George Copos a preluat clubul FC Rapid în anul 1993, cu suma de 800.000 de dolari. În cei 20 de ani în care el a fost acţionarul majoritar al grupării giuleştene, echipa a cucerit două titluri de campioană (1999 şi 2003), de patru ori Cupa României (1998, 2002, 2006 şi 2007) şi de patru ori Supercupa României (1999, 2002, 2003 şi 2007).

În sezonul 2005/2006, Rapidul, cu Răzvan Lucescu la conducerea tehnică, a avut cel mai lung parcurs european din istoria sa, atingând sferturile de finală ale Cupei UEFA, fază în care formaţia giuleşteană a fost eliminată de Steaua, după 1-1 pe teren propriu şi 0-0 în deplasare.

George Copos a mai încercat în trei rânduri să vândă gruparea giuleşteană, în 2008, 2009 şi 2013, dar negocierile cu oamenii de afaceri Fathi Taher, Lutz Stache şi Gruia Stoica au eşuat.

Clubul Rapid traversează de la sfârşitul anului 2012 o gravă criză financiară, care a culminat cu retrogradarea în Liga a II-a după ce Administraţia de Licenţiere din cadrul FRF a refuzat să îi acorde licenţa pentru ediţia 2013-2014 a Ligii I din cauza datoriilor. Totuşi, Rapidul are şanse de a continua în Liga I, după ce Comitetul Executiv al FRF a stabilit, sâmbătă, disputarea unui meci de baraj pentru menţinerea în primul eşalon, între echipa antrenată de Marian Rada, care nu a îndeplinit criteriul financiar din manualul de licenţiere, şi Concordia Chiajna, formaţia retrogradată sportiv cel mai bine clasată (locul 15 în sezonul precedent). Echipa câştigătoare a barajului programat la 13 iulie va completa tabloul de 18 formaţii din Liga I.

La 7 decembrie 2012, Tribunalul Bucureşti a admis cererea SC FC Rapid SA şi a deschis procedura de insolvenţă a clubului condus de George Copos.

SC FC Rapid SA, societatea care administrează gruparea giuleşteană, are de achitat datorii în valoare de 148.029.085 lei (aproximativ 34 milioane de euro), conform tabelului preliminar de creanţe admis de adminstratorul judiciar în dosarul de insolvenţă.

La masa credală au fost înscrişi 163 de creditori care au solicitat creanţe în valoare de 210.838.992 lei (aproximativ 48 de milioane de euro), însă administratorul judiciar a admis doar 148 de milioane de lei.

La 17 mai, Tribunalul Bucureşti a decis ca termen pentru confirmarea planului de reorganizare a SC FC Rapid SA data de 13 septembrie, în cadrul dosarului de insolvenţă al societăţii care administrază gruparea giuleşteană de fotbal.

Te-ar mai putea interesa și
Asigurarea obligatorie a locuinței – Numărul poliţelor active a crescut cu 11%, în martie 2025 (date PAID)
Asigurarea obligatorie a locuinței – Numărul poliţelor active a crescut cu 11%, în martie 2025 (date PAID)
Numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) a crescut în martie 2025 cu 10,89%, ajungând la aproximativ 2,32 milioane, comparativ cu 2,09 milioane de poliţe PAD active......
UPDATE – Incendiu uriaş în România. ISU a ridicat elicopterul Black Hawk, 24 de hectare ard, 150 de pompieri intervin
UPDATE – Incendiu uriaş în România. ISU a ridicat elicopterul Black Hawk, 24 de hectare ard, 150 de pompieri intervin
Peste 150 de pompieri, reprezentanţi ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, ai Direcţiei Silvice, dar şi ...
Negocieri Iran-SUA la Roma, pentru un acord privind programul nuclear al Teheranului
Negocieri Iran-SUA la Roma, pentru un acord privind programul nuclear al Teheranului
Ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, a sosit sâmbătă la Roma pentru a doua rundă de negocieri cu Statele Unite ...
5 ştiri pe care ar trebui să le citeşti în această dimineaţă – revista presei 19 aprilie 2025
5 ştiri pe care ar trebui să le citeşti în această dimineaţă – revista presei 19 aprilie 2025
Trump este gata să recunoască controlul Rusiei asupra Crimeei, România nu este interesantă pentru China, controversatul ...