Cristian Socol: Creşterea economică este sustenabilă

Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta, susţine că România nu a fost în recesiune anul acesta, arătând că guvernarea Ponta a reuşit o creştere economică incluzivă, inteligentă şi sustenabilă.
Economica.net - vin, 14 nov. 2014, 12:28
Cristian Socol: Creşterea economică este sustenabilă

‘Este meritul fiecărui român că ţara noastră are cea mai ridicată rată de creştere economică din UE în trimestrul trei din acest an, plus 1,9%. România nu numai că nu a fost niciodată în recesiune tehnică (aceasta fiind doar o corecţie statistică), ci are o rată de creştere economică trimestrială de 6 ori mai mare decât media UE (0,3%). În timpul guvernării Ponta, România a trecut la un nou model de dezvoltare, spre o creştere economică inteligentă. Mărirea potenţialului economic românesc s-a făcut prin transferul dinspre creşterea economică exogenă – cu motoare de creştere instabile, volatile – către creşterea economică endogenă (susţinută de motoare de genul cercetare dezvoltare, inovaţie, IT&C, start up-uri, îmbunătăţire tehnologică, investiţie în capitalul uman, consolidare instituţională ş.a.)’, precizează Socol într-o declaraţie acordată Agerpres.

El mai arată că producţia industrială a crescut cu 9% pe fondul trecerii de la industrii intensive în forţă de muncă slab calificată şi industrii cu grad redus de prelucrare către industrii inovative, energie şi industrii ecologice.

‘Creşterea economică a fost incluzivă în sensul asigurării unui echilibru corect între consolidare fiscală calitativă şi stimularea sectorului privat, dar şi între consolidarea fiscală continuă şi implementarea unor măsuri de dreptate socială’, spune Cristian Socol.

Consilierul premierului subliniază că ‘diseminarea beneficiilor creşterii economice prin măsuri precum reîntregirea salariilor bugetarilor, creşterea pensiilor, mărirea salariului minim, creşterea indemnizaţiilor pentru medici şi profesori, creşterea subvenţiilor pentru agricultori, mărirea indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi a condus la refacerea plasei de siguranţă socială destrămate de măsurile de austeritate din 2009-2010’.

‘Creşterea economică este sustenabilă, pe fundalul consolidării stabilităţii macroeconomice, o rată redusă a inflaţiei, un deficit de cont curent şi o datorie publică mult sub limita de sustenabilitate. România este astăzi cea mai stabilă ţară din regiune din punct de vedere macroeconomic, îndeplinind toate criteriile de convergenţă nominală pentru aderarea la Zona Euro’, conchide Socol.

Te-ar mai putea interesa și
Spania majorează salariul minim de la 1 septembrie
Spania majorează salariul minim de la 1 septembrie
Guvernul de stânga din Spania şi sindicatele au ajuns joi seară la un acord cu privire la o uşoară majorare a salariului minim, după mai multe zile de negocieri tensionate, informează AFP....
OMV Petrom a finalizat cu succes prima livrare de gaz natural lichefiat din România
OMV Petrom a finalizat cu succes prima livrare de gaz natural lichefiat din România
OMV Petrom a efectuat prima livrare de gaz natural lichefiat (GNL) din România către Damen Shipyards Mangalia, potrivit ...
Apa de izvor îmbuteliată se scumpește cu 20%. Producătorii se plâng de creșterea costurilor cu energia, transportul și ambalajele
Apa de izvor îmbuteliată se scumpește cu 20%. Producătorii se plâng de creșterea costurilor cu energia, transportul ...
Producătorii de apă de izvor susțin că nu mai pot menține actualul nivel al prețurilor din cauza costurilor tot mai ...
Capitala a atins o incidenţă COVID-19 de 2,05 la mia de locuitori. Ce restricţii ar putea fi impuse
Capitala a atins o incidenţă COVID-19 de 2,05 la mia de locuitori. Ce restricţii ar putea fi impuse
Subprefectul Municipiului Bucureşti Florela-Antonela Ghiţă a declarat că DSP a comunicat vineri o incidenţă COVID-19 ...