Criză bancară în Bulgaria: Pedepse cu închisoarea pentru difuzare de informaţii false despre bănci

Parlamentul bulgar a adoptat miercuri, în primă lectură, un amendament la Codul penal pentru a putea sancţiona cu pedepse cu închisoarea difuzarea de informaţii false despre bănci, după mai multe acţiuni de panică ('bank-run') la sfârşitul lunii iunie, relatează AFP.
Economica.net - mie, 16 iul. 2014, 12:41
Criză bancară în Bulgaria: Pedepse cu închisoarea pentru difuzare de informaţii false despre bănci

Amendamentul, care trebuie votat în a doua lectură până la sfârşitul lunii pentru a intra în vigoare, vizează prevenirea oricărei noi acţiuni de panică după închiderea unei bănci, cum a fost situaţia cu Corporate Commercial Bank (CCB), ca urmare a unor informaţii difuzate în presă referitoare la o insolvabilitate iminentă a instituţiei financiare.

Difuzarea de ”informaţii false despre o instituţie financiară care pot provoca panică” va fi pasibilă cu pedeapsa cu închisoarea de la doi la cinci ani. Persoana care obţine beneficii ca urmare a difuzării unor astfel de informaţii riscă între cinci şi zece ani de închisoare.

CCB, cea de-a patra mare bancă a ţării, este în prezent victima unei rivalităţi între doi oameni de afaceri foarte influenţi din punct de vedere politic: acţionarul său majoritar Ţvetan Vasiliev şi fostul său partener Delian Peevski, deputat şi fost proprietar de media.

Pe 20 iunie au fost publicate informaţii alarmiste care au provocat îndeosebi panică, obligând CCB să-şi suspende plăţile. Numeroase întreprinderi publice din domeniul energiei, comunicaţiilor, transporturilor şi al sănătăţii, precum şi municipalităţi au depozite blocate la banca respectivă.

Parlamentul n-a adoptat încă un plan al Băncii Centrale Bulgare (BNB) pentru ca CCB să aibă posibilitatea de a-şi relua plăţile pe 21 iulie, generând temeri privind un nou val de panică.

Difuzarea unor mesaje electronice privind insolvabilitatea iminentă a unei alte bănci bulgare, First Investment Bank (FIB), a provocat, de asemenea, suspendarea de către instituţie a plăţilor sale, pe 27 iunie. Lichidităţile băncii respective au fost repede restabilite, deoarece guvernul a pus la dispoziţia sectorului bancar, cu acordul Uniunii Europene, o linie de credit de 1,7 miliarde de euro.

Bulgaria trece printre altele printr-o perioadă de instabilitate politică începând din februarie 2013. După alegerile anticipate din mai 2013, sunt prevăzute noi alegeri anticipate pentru luna octombrie.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...