Criza coronavirus a lovit greu bugetul încă din martie: 1 miliard de euro minus. Soarta majorării pensiilor cu 40% e pecetluită

Un minus de nu mai puțin de un miliard de euro ar fi în veniturile statului programate în primul trimestru, cauza fiind izbucnirea crizei coronavirus, care a secerat încasările statului în martie, au spus pentru ECONOMICA.NET surse guvernamentale. Nivelul veniturilor, și cel al cheltuielilor, care va crește chiar la rectificarea bugetară care va fi aprobată joi, sunt hotărâtoare pentru decizia de creștere a pensiilor cu 40%, programată pentru septembrie, anul acesta. Statul se mulțumește deocamdată să emită pe diferite căi semnale că nu mai e de acord cu majorarea de 40%. Posibilitățile merg de la o majorare parțială, față de cât prevede legea acum, până la amânarea majorărilor în 2020, pentru 2021.
Ionut Tudorica - mar, 07 apr. 2020, 10:31
Criza coronavirus a lovit greu bugetul încă din martie: 1 miliard de euro minus. Soarta majorării pensiilor cu 40% e pecetluită

Un minus de un miliard de euro s-ar înregistra în veniturile bugetare de după primul trimestru, față de program, au spus surse guvernamentale pentru ECONOMICA.NET.

Guvernul a insistat zilele acestea că rambursările de TVA au fost date cu viteză firmelor pentru a le ușura lichiditatea în martie, când multe și-au restrâns activitatea sau chiar au închis-o. ANAF a ie;it public recent s[ spună că s-a rambursat TVA de 4 miliarde de lei numai în martie.

Însă, multe dintre firme au preferat să nu plătească impozite și taxe în această perioadă pentru a-și conserva lichiditățile afectate de reducerea vânzărilor, lucru cunoscut la nivelul ANAF, dar neconfirmat încă public. Reducerea activității în economie este evidentă, dar a mai fost și dublată de bâlbâieli administrative.

Cum s-au bâlbâit Finanțele în plină criză

Pe 16 martie, ANAF a emis un comunicat în care scria că termenul pentru depunerea declaraţiilor fiscale se va amâna din 25 martie în 25 aprilie 2030. Pentru ca guvernul să revină a doua zi cu respectarea termenului de 25 martie.

În 21 martie, Ministerul Finanțelor a decis să renunțe la propunerea de amânarea a depunerii pentru 25 aprilie. Subliniind că declarațiile fiscale trebuie depuse până la 25 martie.

Prelungirea stării de urgență prelungește agonia firmelor

Săptămâna aceasta șeful statului a decis prelungirea cu o lună a stării de urgență, ceea ce înseamnă prelungirea stării de inactivitate sau de activitate redusă a celor mai multe firme din România. Pe cale de consecință, activitatea economiei va rămâne redusă, cu corespondent clar în taxele și impozitele plătite la buget. Deci minusul în veniturile statului se va accentua. 

Pensii mărite, doar dacă permite bugetul

Florin Cîţu a spus ieri că la începutul anului au fost alocaţi bani în buget pentru majorarea pensiilor cu 40% din septembrie, această creștere fiind cuprinsă în legea pensiilor. Dar a subliniat că  totul depinde de execuţia bugetară.

 „Trebuie să ne uităm atent la execuţia bugetară şi vedem ce concluzie tragem după aceea. Vă spun că(…) în martie deja vedem impactul crizei, venituri mai mici, cheltuieli deja crescute, iar la rectificarea bugetară vă spun că avem o creştere semnificativă a cheltuielilor. Vom aloca în plus un miliard de lei doar pentru concedii medicale, iar o sumă semnificativă pentru şomaj tehnic, de peste şapte miliarde lei, şomaj tehnic şi alte cheltuieli pentru ajutor social. Asta înseamnă că ne cresc cheltuielile foarte mult, în timp ce pentru tot anul veniturile bugetare scad semnificativ. Deficitul bugetar creşte în acest moment pentru tot anul. Va trebui să luăm câteva decizii importante în ceea ce priveşte cheltuielile pentru tot anul”, a precizat ministrul Finanţelor.

Apariția săgeților. De la „exclus creșterea pensiilor!” la „le creștem mai puțin

Primul care s-a exprimat răspicat împotriva măsurii de creștere a pensiilor într-un an dominat de o criză este șeful Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu. Consiliul are rol consultativ pe lângă guvernul României în privința măsurilor bugetare și de fiscalitate.

“Trebuie să recântărim toate cheltuielile, să amânăm din ele, inclusiv cheltuieli militare. În opinia mea, cheltuiala pentru sănătate echivalează cu cheltuiala pentru arsenal militar. Războiul este de altă natură, dar tot război este. Să amânăm din unele investiţii care nu sunt urgente. Trebuie să ne gândim şi la acele cheltuieli rigide, sub nicio formă creşterea pensiilor cu 40%”, a spus Daniel Dăianu.

Surse politice au spus azi G4 media că se ia în calcul ca pensiile să fie totuși crescute, dar cu un procent mai mic. 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vîlceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată că România ar putea cere renegocierea PNRR
Vîlceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată că România ar putea cere renegocierea PNRR
Posibilitatea ca România să ceară renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă a ridicat semne de îngrijorare ...
UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu practicile economice adoptate de China împotriva Lituaniei
UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu practicile economice adoptate de China împotriva Lituaniei
Uniunea Europeană a introdus joi, în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), o cauză împotriva Republicii ...
ANPC a controlat trei magazine Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5. Toate unitățile au fost amendate
ANPC a controlat trei magazine Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5. Toate unitățile au fost amendate
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au continuat controalele la operatorii economici, trei ...