Criză Coronavirus: China are nevoie „urgent” de măşti de protecţie şi de echipamente medicale

China are nevoie urgent de materiale medicale pentru a face faţă epidemiei de coronavirus, inclusiv măşti, ochelari şi combinezoane de protecţie, au declarat luni diplomaţi chinezi, citaţi de AFP.
Economica.net - lun, 03 feb. 2020, 08:18
Criză Coronavirus: China are nevoie

Mai multe ţări, inclusiv Franţa, Regatul Unit, Japonia şi Coreea de Sud, au trimis deja echipamente în China, a declarat jurnaliştilor o purtătoare de cuvânt a ministerului chinez al Afacerilor Externe, Hua Chunying.

Epidemia de pneumonie virală a infectat mai mult de 17.000 de persoane, dintre care peste 360 au murit, potrivit unui bilanţ recent.

China – Coronavirusul nou a făcut mai multe victime decât SARS

361 de morţi este bilanţul noului coronavirus, care îl depăşeşte pe cel al Sindromului Acut Respirator Sever (SARS) în China continentală, unde un spital construit în timp record pentru a face faţă fluxului de pacienţi se deschide luni, relatează AFP.

La zece zile după izolarea Wuhan, metropola gigantică din China aflată la epicentrul virusului care s-a răspândit în 24 de ţări, Comisia Naţională de Sănătate a raportat un bilanţ de 361 de morţi, dintre care 57 de decese duminică. Epidemia a infectat peste 17.000 în China şi cel puţin 171 în străinătate. Peste 11.000 de cazuri au fost confirmate în provincia Hubei, unde se află Wuhan, notează Reuters.

În China continentală (cu excepţia Hong Kong şi Macao) sunt în prezent confirmate mai multe decese ca urmare a acestui coronavirus decât din cauza epidemiei de SARS, care a ucis 349 de persoane în 2002-2003.

Bilanţul de 57 de morţi într-o singură zi este, de asemenea, cel mai mare de la debutul epidemiei, în decembrie.

Virusul a făcut pentru prima dată un mort în afara Chinei – un bărbat chinez de 44 de ani din Wuhan, care a murit în Filipine, după cum a anunţat duminică dimineaţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

În China, seria celor zece zile de sărbătoare cu ocazia Anului Nou chinezesc s-a încheiat duminică, însă ţara continuă să funcţioneze la ralanti, multe companii prelungind automat perioada liberă cu o săptămână sau permiţându-le angajaţilor să lucreze acasă.

În Shanghai, capitala economică a ţării, o clădire de birouri a interzis angajaţilor să acceseze locul lor de muncă, citând un decret municipal care amână reluarea activităţii până la 10 februarie.

La Beijing, unde aproape toţi locuitorii au feţele acoperite cu măşti de protecţie, cartierele de afaceri au rămas în mare parte pustii, iar traficul auto este mult mai rarefiat decât într-un weekend liniştit.

Verificări ale temperaturii corporale sunt efectuate sistematic la intrările în clădirile de birouri sau în locuri publice, cum ar fi parcurile.

Guvernul a acordat trei zile suplimentare de concediu în speranţa că va întârzia revenirea în oraşe a sute de milioane de lucrători care s-au întors în provinciile lor în timpul Anului Nou chinezesc. Însă aceştia au început să revină treptat în marile oraşe ale ţării.

Un spital din China dedicat tratării persoanelor infectate cu un nou coronavirus, construit în doar opt zile în Wuhan, epicentrul epidemiei, va primi pacienţi începând de luni, conform Reuters. Spitalul, Huoshenshan, sau ”muntele zeului focului”, este proiectat cu 1.000 de paturi dedicate pacienţilor cu infecţii confirmate pentru a face faţă penuriei de paturi din oraş în contextul în care virusul se răspândeşte. China construieşte un al doilea spital în Wuhan, dedicat tratării pacienţilor cu coronavirus, cu 1.600 de paturi. Leishenshan, sau ”muntele zeului tunetului”, este programat să fie finalizat la data de 5 februarie.

Oficialii locali au fost criticaţi pentru răspunsul lent la focar, care ar fi debutat într-o piaţă din Wuhan. Cel mai înalt oficial comunist din metropola de 11 milioane de oameni şi-a făcut vineri autocritica la televizor, aminteşte AFP.

Chiar la începutul epidemiei, opt persoane au fost arestate pentru scurt timp de poliţie pentru răspândirea de ”zvonuri false”. Sistemul de justiţie i-a reabilitat săptămâna trecută cu un text care critica poliţia, notează AFP.

Duminică, măsura izolării Wenzhou, un oraş portuar cu peste 9 milioane de locuitori, situat la aproximativ 800 kilometri est de Wuhan, a fost extinsă. O singură persoană din fiecare gospodărie are voie să iasă o dată la două zile la cumpărături.

După zece zile libere de Anul Nou chinezesc, pieţele bursiere, afectate de paralizia din ţară şi perspectivele economice sumbre, s-au redeschis în scădere, cu pierderi de aproape 9%.

În străinătate, ţările G7 vor colabora pentru a oferi un răspuns ”uniform” la epidemie, a anunţat duminică ministrul german al Sănătăţii.

Numeroase ţări şi-au sporit măsurile de protecţie: Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Irak, Israel şi Filipine, în special, au interzis intrarea pe teritoriul lor a străinilor care au vizitat recent China, notează AFP. Mongolia, Rusia şi Nepal şi-au închis graniţa terestră cu China. În acelaşi timp, operaţiunile de repatriere continuă – un al doilea avion francez cu pasageri de treizeci de naţionalităţi diferite din Wuhan a aterizat duminică în sud-estul Franţei, iar o aeronavă care transporta 167 de marocani a aterizat în Maroc

Te-ar mai putea interesa și
China sancţionează şapte oficiali taiwanezi „susţinători îndârjiţi ai independenţei”
China sancţionează şapte oficiali taiwanezi „susţinători îndârjiţi ai independenţei”
China a impus marţi sancţiuni, inclusiv interdicţia de intrare în ţară, împotriva a şapte oficiali şi parlamentari taiwanezi pe care i-a acuzat că sunt "susţinători îndârjiţi ai......
Suprafața calamitată din cauza secetei a ajuns la 351.700 de hectare. Aproximativ 54% era cu grâu
Suprafața calamitată din cauza secetei a ajuns la 351.700 de hectare. Aproximativ 54% era cu grâu
Suprafața totală afectată de secetă, pentru care s-au întocmit procese-verbale de constatare a pagubelor, este de 351.700 ...
Hyundai-Kia a depășit Renault-Nissan și Stellantis în clasamentul mondial al producătorilor auto
Hyundai-Kia a depășit Renault-Nissan și Stellantis în clasamentul mondial al producătorilor auto
Grupul sud-coreean Hyundai-Kia a devenit, în primul semestru din 2022, al treilea producător auto mondial, grație comercializării ...
Criza preţurilor la energie – Ciolacu anunţă o întâlnire a coaliţiei pentru noi măsuri ce ar trebui să intre în vigoare până la 1 septembrie
Criza preţurilor la energie – Ciolacu anunţă o întâlnire a coaliţiei pentru noi măsuri ce ar trebui să intre ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că marţi va avea loc o întâlnire a liderilor coaliţiei de guvernare în ...