Criza din Arabia Saudită – „Dacă atacul cu drone a fost lansat de pe teritoriul Iranului, este un act de război” – ministru saudit

Dacă se va dovedi că atacurile din weekendul trecut asupra a două importante facilităţi petroliere saudite au fost executate de pe teritoriul iranian, atunci Arabia Saudită va considera aceasta un act de război, a declarat sâmbătă seara la postul CNN, citat de Reuters, ministrul de stat saudit pentru afaceri externe, Adel al-Jubeir, adăugând însă că nimeni nu vrea război şi că ţara sa doreşte ca această criză să se încheie paşnic, un mesaj conciliant venind şi din partea preşedintelui iranian, Hassan Rouhani.
Economica.net - Dum, 22 sept. 2019, 13:35
Criza din Arabia Saudită -

”Considerăm Iranul responsabil pentru că rachetele şi dronele lansate asupra Arabiei Saudite (…) sunt de producţie iraniană şi livrate de Iran”, a indicat oficialul saudit. ”Însă lansarea unui atac de pe teritoriul său, dacă aşa s-a întâmplat, ne plasează într-o categorie diferită (…), acesta ar fi considerat un act de război”, a completat ministrul Adel al-Jubeir.

”Dacă ei (iranienii n.red) continuă pe această cale, atunci riscă posibilitatea unei acţiuni militare (…) Dar nimeni nu vrea război. Toată lumea doreşte o soluţie paşnică şi ca în final rezultatul să fie încheierea politicilor agresive ale Iranului”, a conchis oficialul saudit.

El a spus anterior în faţa presei că Riadul aşteaptă rezultatul unei investigaţii, la care a invitat să participe şi experţi internaţionali, cu privire la atacul din 14 septembrie asupra rafinăriei de la Abqaiq, cea mai mare din lume, şi asupra exploatării petroliere de la Khurais. Conform armatei saudite, 18 drone şi 7 rachete de croazieră au fost lansate asupra celor două instalaţii vizate dinspre nord, negând aşadar că atacul ar fi fost executat de rebelii houthi din Yemen, care l-au revendicat.

La Teheran, preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a încercat şi el să tempereze duminică tensiunile cu emiratele din Golf, în special cu Arabia Saudită. El a profitat de o paradă militară la Teheran pentru, pe de o parte, a lansa un avertisment despre forţa defensivă a armatei iraniene în cazul unui atac asupra ţării sale, şi pe de altă parte de a transmite un mesaj conciliant.

”Întindem o mână prietenească ţărilor vecine şi suntem dispuşi inclusiv să uităm erorile lor trecute, pentru că situaţia este în aşa fel încât inamicii islamului şi ai regiunii, adică SUA şi sionismul (Israel) doresc să profite de breşa şi diviziunea dintre noi”, a spus Rouhani, citat de agenţia EFE. În acest context, el a anunţat că va prezenta la Adunarea Generală a ONU o iniţiativă intitulată Coaliţia pentru Speranţă şi Pace în Ormuz, strâmtoarea strategică aflată în centrul tensiunilor.

SUA anunţă că trimit trupe în zonă. Iranul ameninţă să transforme într-un „câmp de luptă” orice ţară care îl atacă

Donald Trump a aprobat, vineri, trimiterea de trupe americane pentru a consolida apărarea antiaeriană saudită după atacurile asupra instalaţiilor petroliere, pe care Washingtonul le impută Iranului, relatează Reuters citat de News.ro. Liderul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică iraniană, a avertizat sâmbătă că orice ţară care atacă Republica Islamică Iran va deveni „principalul câmp de luptă” al conflictului, informează agenţiile de presă internaţionale citate de Agerpres.

Pentagonul a precizat că desfăşurarea va implica un număr moderat de trupe şi va fi în principal defensivă.

Donald Trump a anunţat, vineri, sancţiuni contra Băncii Centrale a Iranului, la aproape o săptămână după atacuri, care au privat Arabia Saudită de jumătate din capacităţile sale de produţie şi a dus la o creştere a preţurilor petrolului.

Teheranul dezminte că a participat la atacurile din 14 septembrie.

Iranul ameninţă să transforme într-un ”câmp de luptă” orice ţară care îl atacă

Liderul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică iraniană, a avertizat sâmbătă că orice ţară care atacă Republica Islamică Iran va deveni „principalul câmp de luptă” al conflictului, informează AFP şi EFE.

„Oricine doreşte ca teritoriul său să devină principalul câmp de luptă, să meargă mai departe”, a spus generalul Hossein Salami într-o conferinţă de presă la Teheran.”Nu vom permite niciodată ca un război să ajungă pe teritoriul Iranului”, a adăugat el.

Aceste declaraţii intervin după ce Statele Unite au anunţat trimiterea de întăriri militare în Golful Persic, după atacurile asupra unor instalaţii petroliere din Arabia Saudită, revendicate de rebelii yemeniţi Houthi (susţinuţi de Iran), dar atribuite Teheranului de Riad şi Washington.

Atacurile, care au redus la jumătate producţia de petrol din Arabia Saudită, au reînviat temerile privind o confruntare militară între Statele Unite şi Iran.

Tensiunile dintre cele două ţări au crescut constant de la retragerea unilaterală a Statelor Unite în mai 2018 din acordul nuclear internaţional privind programul nuclear iranian încheiat în 2015, urmată de reinstituirea unor sancţiuni americane grele împotriva Iranului.

Vineri, Donald Trump a anunţat noi sancţiuni asupra sectorului bancar iranian, în special împotriva Băncii Centrale. „Asta înseamnă că nu vor mai fi bani pentru Gardienii revoluţiei (…) pentru a finanţa terorismul”, a declarat secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin.

„Sperăm să nu facă o greşeală strategică” la fel ca în trecut, a adăugat generalul Salami la Teheran, înainte de a enumera o serie de ”aventuri” istorice ale SUA împotriva Iranului.

Generalul Salami a vorbit la inaugurarea unei expoziţii la Muzeul Apărării Sacre şi Revoluţiei Islamice, care expune ceea ce Iranul prezintă drept drone americane doborâte de Iran şi alte capturi pe teritoriul său.


Te-ar mai putea interesa și
Prețurile de consum în SUA au înregistrat o creștere moderată în luna august
Prețurile de consum în SUA au înregistrat o creștere moderată în luna august
Indicele anual al preţurilor PCE (cheltuielile de consum personal) în SUA, un indicator urmărit cu atenţie de Rezerva Federală (Fed), a crescut moderat în august, în urma costului mai ridicat......
Ministerul Finanțelor a program pentru luna octombrie împrumuturi de 6,595 de miliarde de lei de la băncile comerciale
Ministerul Finanțelor a program pentru luna octombrie împrumuturi de 6,595 de miliarde de lei de la băncile comerciale
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna octombrie 2023, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de ...
AFM a făcut recurs la decizia Curții de Apel Oradea de a bloca Programul “Casa Verde Fotovoltaice”. Ce spune șeful instituției
AFM a făcut recurs la decizia Curții de Apel Oradea de a bloca Programul “Casa Verde Fotovoltaice”. Ce spune șeful ...
Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Laurenţiu Neculaescu, a declarat vineri că a fost înaintat ...
Orange redeschide magazinul din Piaţa Victoriei sub un nou concept, de economie circulară. Alte 7 magazine vor fi transformate în 2024
Orange redeschide magazinul din Piaţa Victoriei sub un nou concept, de economie circulară. Alte 7 magazine vor fi transformate ...
Orange România a redeschis magazinul flagship din Piaţa Victoriei, pe Bulevardul Lascăr Catargiu, sub un nou concept, ...