Criza din Catalonia nu îi afectează deocamdată semnificativ pe românii din regiune

Criza politică din Catalonia, unde parlamentul regional a declarat unilateral independenţa, măsură urmată de decizia guvernului central de la Madrid de impunere temporară a administrării directe, nu îi afectează deocamdată semnificativ pe românii din regiune, după cum au apreciat reprezentanţii mai multor asociaţii ale românilor, dar şi români care lucrează în Spania.
Economica.net - lun, 30 oct. 2017, 09:56
Criza din Catalonia nu îi afectează deocamdată semnificativ pe românii din regiune

”Românii nu sunt afectaţi în niciun fel pentru moment. Deocamdată s-au schimbat capetele şi aşteptăm să vedem care sunt consecinţele. Dacă funcţionarii superiori acceptă noua comandă de la Madrid, atunci totul se îndreaptă spre o campanie electorală liniştită pentru 21 decembrie şi vom vedea atunci” ce se va întâmpla, a declarat luni, pentru AGERPRES, Sebastian Hulub, reprezentant al Centrului Cultural RoBarna din Barcelona.

El a adăugat că firmele care şi-au mutat sediile sociale temporar din regiunea catalană sunt cele listate la bursă, de care ‘depind banii investitorilor – în general bani care nu sunt din Catalonia -, însă investiţii se fac în continuare, proiectele merg înainte şi sunt finanţate’. ”Imaginaţi-vă că prin piaţă se zvonea că o să plece SEAT. O bancă pleacă, îşi închide calculatorul şi se mută la Madrid, dar o industrie cu 20.000 de angajaţi nu pleacă nicăieri”, a adăugat el.

La rândul său, Marius Wili Sârbu, avocat român din Madrid, a apreciat că actuala criză din Catalonia este mai degrabă o problemă la nivel politic, ‘care afectează mai puţin persoanele care nu au de-a face cu organizarea politică’.

”S-a creat un val de imagine, (susţinătorii independenţei Cataloniei, n.r.) s-au pus de multe ori în poziţie de victime. (…) Ca opinie personală, în Catalonia au fost foarte multe acte de corupţie. De la 1 ianuarie 2018 urmează să se introducă accesul direct la informaţie privind conturile bancare din Andorra şi atunci foarte mulţi parlamentari din Catalonia care au bani acolo ar fi fost într-o situaţie extrem de riscantă – de aici şi graba declarării independenţei. Numai că Spania este un stat cu o legislaţie foarte bine pusă la punct, ce cuprinde toate aspectele, inclusiv acesta, deşi când s-a adoptat Constituţia, în 1978, probabil nimeni nu s-a gândit că se va ajunge până aici. Dar au pus articolul 155 în discuţie şi astăzi este prima dată când se pune în aplicare după ani şi ani”, a explicat Sârbu pentru AGERPRES.

Potrivit acestuia, efectul negativ pentru Catalonia este schimbarea sediilor sociale ale companiilor, pentru că nu este vorba despre relocarea totală a acestora.

Preşedinta Federaţiei Asociaţiilor de Români din Andaluzia (FARA), Gabriela Stan, a notat că ‘deocamdată toată lumea aşteaptă, românii încă nu s-au speriat şi nu caută să se mute masiv din Catalonia’.

”Cred că nimeni nu ştie ce se va întâmpla. Este adevărat că în ultima lună mai multe companii şi-au mutat sediul social din Catalonia către Valencia, Baleare, Madrid etc. Probabil vor fi români afectaţi de şomaj, aşa cum vor fi şi catalani. Totuşi, nu cred că situaţia este atât de alarmantă, aşa cum arătau unele articole în presa din România”, a menţionat ea.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute preluarea controlului direct asupra Cataloniei de către guvernul de la Madrid, a destituit guvernul secesionist, a dizolvat parlamentul regional şi a convocat alegeri anticipate în regiune pentru data de 21 decembrie. Totuşi, unii dintre cei mai proeminenţi membri ai administraţiei catalane, inclusiv liderul executivului Carles Puigdemont şi adjunctul său, Oriol Junqueras, au declarat că nu vor accepta aceste măsuri şi că numai populaţia Cataloniei îi poate destitui.

Te-ar mai putea interesa și
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază și pofta în creștere constantă a comunității crypto pentru......
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...