Criza din Coreea de Nord: Trump va convoca echipa de securitate naţională. SUA pregătesc noi sancţiuni

Preşedintele american Donald Trump va convoca duminică echipa de securitate naţională pentru a discuta despre noul test nuclear efectuat de Coreea de Nord, a anunţat Casa Albă, potrivit AFP şi Reuters.
Economica.net - Dum, 03 sept. 2017, 13:38
Criza din Coreea de Nord: Trump va convoca echipa de securitate naţională. SUA pregătesc noi sancţiuni

‘Echipa de securitate naţională monitorizează îndeaproape. Preşedintele şi echipa sa de securitate naţională vor avea o întâlnire pentru a discuta mai multe, în cursul zilei de astăzi. Vă vom oferi actualizările după cum este nevoie’, a anunţat într-o declaraţie de presă purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.

Pe de altă parte, ministrul finanţelor Steven Mnuchin a declarat că SUA vor pregăti noi sancţiuni împotriva Coreii de Nord. ‘Voi pregăti o serie de sancţiuni, pe care le voi prezenta preşedintelui’, a anunţat Mnuchin la postul de televiziune Fox News, adăugând: ‘cei care fac afaceri cu ei (Coreea de Nord) nu vor putea face afaceri cu noi. Vom lucra cu aliaţii noştri. Vom lucra cu China’. Totodată, Mnuchin a declarat că îi va cere preşedintelui Trump să ia serios în considerare sistarea oricărui tip de comerţ cu Coreea de Nord.

Merkel şi Macron cer sancţiuni mai dure din partea UE împotriva Coreii de Nord

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au condamnat duminică împreună cel mai important test nuclear efectuat până acum de Coreea de Nord şi au cerut sancţiuni mai dure împotriva Phenianului, transmit Reuters şi AFP.

Guvernul german a informat într-un comunicat de presă că Merkel şi Macron au discutat la telefon, ambii condamnând ferm noul test nuclear nord-coreean. ‘Această ultimă provocare de conducătorul de la Phenian a atins o nouă dimensiune’, se adaugă în comunicat.

Merkel şi Macron au căzut de acord că autorităţile nord-coreene încalcă dreptul internaţional şi că întreaga comunitate internaţională trebuie să reacţioneze decisiv la această nouă escaladare, potrivit Berlinului.

‘În plus faţă de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, şi Uniunea Europeană trebuie să acţioneze acum. Cancelarul şi preşedintele şi-au exprimat sprijinul pentru întărirea sancţiunilor UE împotriva Coreii de Nord’, se mai menţionează în declaraţie.

Pe de altă parte, ministrul de externe britanic, Boris Johnson, a declarat că ultimul test nuclear al Coreii de Nord reprezintă un nou nivel de ameninţare. ‘Nu există nicio îndoială că aceasta este o nouă provocare, este nesăbuit. Par să se apropie tot mai mult de o bombă cu hidrogen care, dacă este amplasată pe o rachetă funcţională, ar reprezenta fără nicio îndoială un nou nivel de ameninţare’, a declarat duminică Johnson la postul Sky news.

Coreea de Nord a anunţat că a testat duminică o bombă cu hidrogen. Postul public de televiziune nord-coreean a afirmat că testul a fost un ‘succes total’. Bomba cu hidrogen poate fi montată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean. Precedentele teste nucleare efectuate de Phenian au avut loc în 2006, 2009, 2013 şi în ianuarie şi septembrie 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul de la Chișinău a votat în favoarea instituirii stării de urgență, din cauza crizei de gaze naturale
Parlamentul de la Chișinău a votat în favoarea instituirii stării de urgență, din cauza crizei de gaze naturale
Parlamentul Republicii Moldova a decis instituirea stării de urgenţă în țară pe o perioadă de 30 de zile în contextul ...
CNSU a aprobat noile restricţii: interzicerea circulaţiei pe timpul nopţii, masca obligatorie peste tot, magazinele se vor închide la ora 21:00. Accesul la toate activităţile, permis doar celor vaccinaţi sau trecuţi prin boală
CNSU a aprobat noile restricţii: interzicerea circulaţiei pe timpul nopţii, masca obligatorie peste tot, magazinele se ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, vineri, noile măsuri care vor fi luate în contextul ...
Doar zece mari bănci din UE au nevoie de majorarea capitalului, conform noilor reglementări globale – Reuters
Doar zece mari bănci din UE au nevoie de majorarea capitalului, conform noilor reglementări globale – Reuters
Doar zece mari bănci europene ar putea avea nevoie de o majorare de capital ca rezultat al implementării noilor standarde ...