Criza din eurozonă îi împinge pe tot mai mulţi europeni din sud spre Marea Britanie

Criza locurilor de muncă în zona euro îi determină pe tot mai mulţi europeni din statele sudice să se îndrepte spre Marea Britanie, unde se alătură imigranţilor veniţi din estul Uniunii Europene, potrivit unui studiu întreprins de Observatorul pentru Migraţie al Universităţii Oxford, preluat miercuri de BBC online.
Economica.net - mie, 13 apr. 2016, 08:58
Criza din eurozonă îi împinge pe tot mai mulţi europeni din sud spre Marea Britanie

În ultimii 5 ani, numărul cetăţenilor din alte state UE care trăiesc în Marea Britanie a crescut cu aproape 700.000, ajungând la 3,3 milioane.

Potrivit raportului, 49% din cei 700.000 provin din Polonia (203.000) şi România (136.000), iar 24% din statele sudice Spania (74.000), Italia (50.000) şi Portugalia (44.000).

Observatorul pentru Migraţie afirmă că nu există un unic ‘factor de atracţie’, ci o combinaţie de motive, printre care nivelul salarial şi perspectivele economice.

Puţin peste 70% dintre europenii care vin să trăiască în Marea Britanie timp de minimum un an spun că o fac pentru a munci, peste jumătate din ei având deja o slujbă de început.

Echipa de cercetători de la Universitatea Oxford a încercat să identifice factorii declanşatori din spatele acestui fenomen în ultimii 5 ani.

Dacă Marea Britanie a cunoscut anterior o imigraţie masivă din Europa de Est, mai ales din Polonia, acum europenii din sud se îndreaptă spre insulă pentru a evita criza economică de acasă.

O analiză a datelor oficiale arată că aproape jumătate dintre cetăţenii altor state care trăiesc pe teritoriul britanic provin din şase ţări: Polonia, România, Spania, Italia, Ungaria şi Portugalia. În aceeaşi perioadă, Spania, Italia şi Portugalia au pierdut aproape un milion de locuri de muncă.

După cum explică Madeleine Sumption, directoarea Observatorului pentru Migraţie, la baza creşterii numărului de imigranţi din sudul Europei stau motive diferite în funcţie de ţara de origine, iar aceşti factori s-ar putea modifica în timp.

‘Nu există un singur factor care să explice nivelul ridicat de imigraţie din ţări UE în ultimii ani. Unii factori se vor menţine probabil o perioadă, cum ar fi nivelul salarial scăzut din noile state membre, în special în România. Alţi factori ar putea dispărea mai rapid, precum şomajul ridicat în Spania. Migraţia poate răspunde mai mult unor factori pe care guvernele nu-i controlează în mod direct, cum ar fi demografia şi creşterea economică în alte state UE’, a arătat Madeleine Sumption, conform BBC online.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...