Criza din Golful Oman: SUA acuză Iranul de atacul asupra celor două petroliere. Teheranul neagă

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a dat vina pe Iran pentru „un asalt flagrant” asupra a două petroliere din Golful Persic, în Marea Oman, relatează BBC citat de News.ro.
News.ro - vin, 14 iun. 2019, 06:05
Criza din Golful Oman: SUA acuză Iranul de atacul asupra celor două petroliere. Teheranul neagă

Pompeo a precizat că SUA au ajuns la această concluzie în urma unei analize a tipului de arme folosite.

Un oficial iranian a declarat anterior pentru BBC: „Iranul nu are nicio legătură cu acest incident”.

Echipajele a două petroliere au fost evacuate joi de pe vasele lor în flăcări în Golful Oman, după ce petrolierele au fost ţinta unui atac, potrivit armatorului japonez al uneia din nave, scrie News.ro.

Acest nou incident – al doilea în decurs de o lună în navigaţia prin această cale maritimă strategică – are loc într-un context al unor tensiuni puternice între Iran şi Statele Unite, care au acuzat Teheranul că se află în primul incident, în mai.

Flota a V-a americană, cu baza în Bahrain, a anunţat joi că a primit două ”mesaje de salvare” provenind de la petroliere de pe Marea Oman care ar fi fost ţinta unui ”atac”.

La Oslo, autorităţile maritime au evocat în mod clar un atac, semnalând trei explozii la petrolierul norvegian.
Iranul şi-a exprimat ”îngrijorarea” în urma unor ”incidente suspecte”. Iniţial, Teheranul a evocat un ”accident” şi a anunţat că a sărit în ajutorul a ”două petroliere străine” la Marea Oman.

”Patruzeci şi patru de marinari au fost salvaţi din apă de către o unitate de salvare a Marinei (iraniene) din provincia Hormozgan (sud) şi au fost transferaţi în portul Bandar-e-Jask”, potrivit agenţiei oficilae iraniene de presă Irna.

Aceste incidente au avut loc la interval de o oră, la 25 de mile nautice şi, respectiv, 28 de mile nautice de Bandar-e-Jask, a precizat agenţia oficială, iar televiziunea iraniană a difuzat imagini cu incendiul de la bordul uneia dintre cele două nave.

Ministrul iranian de Externe a catalogat drept foarte suspectă coincidenţa între aceste ”atacuri” şi vizita la Teheran a premierului japonez Shinzo Abe.

Cotidianul german Die Welt consideră că, în urma atacurilor asupra unor petroliere din Golful Oman, Uniunea Europeană ar trebui să considere o cacealma acordul internaţional încheiat cu Iranul în 2015 şi să se retragă din această înţelegere, transmite vineri Reuters citat de Agerpres.

”Nu, iranienii nu sunt nici proşti, nici sinucigaşi. Ei cred că preşedintele SUA Donald Trump este un palavragiu care vrea să evite un război cu orice preţ. Şi ei cred că aliaţii SUA ştiu asta. (…) Uniunea Europeană ar trebui să condamne iranienii ca stat ce susţine terorismul, să pună capăt farsei acordului nuclear de pe urma căruia doar iranienii au de câştigat şi să spună clar că strâmtoarea Ormuz va fi ţinută deschisă cu forţa dacă este nevoie”, a scris vineri publicaţia germană.

Potrivit acesteia, astfel s-ar arăta ”regimului de la Teheran că a pierdut pariul de data asta”.

Teheranul a denunţat vineri drept ”fără fundament” acuzaţiile americane prin care Republica islamică este făcută ”responsabilă” de atacuri ce au vizat joi două petroliere la Marea Oman, relatează AFP.

”Ca răspuns la acuzaţiile fără fundament ale americanilor”, un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe a insistat, din contră, asupra faptului că Iranul le-a venit ”în ajutor” navelor şi le-a ”salvat” echipajele, se arată într-un comunicat oficial.

Statele Unite consideră Iranul vinovat de atacul vizând petroliere la Marea Oman a acuzat secretarul de Stat american Mike Pompeo, în opinia căruia Teheranul caută să perturbe exporturile petroliere prin Strâmtoarea Ormuz.

”Statele Unite consideră că Republica islamică Iran este responsabilă de atacurile care au avut loc azi (joi) la Golful Oman”, a declarat pentru presă şeful diplomaţiei americane.

”Această concluzie se sprijină pe informaţii secrete, pe armele folosite, pe nivelul de know-how necesar în vederea desfăşurării cu bine a operaţiunii, pe atacurile iraniene analoge recente împotriva marinei comerciale şi pe faptul că nicio organizaţie aflată în solda unei puteri, în regiune, nu dispune de resurse şi de eficacitatea necesare pentru a trece la fapte cu un asemenea nivel de complexitate”, a spus Pompeo.

Două petroliere au fost avariate suspect, joi, în apropierea Strâmtorii Ormuz, au anunţat proprietarii lor, la o lună după un incident similar, în aceeaşi zonă, care relansează îngrijorări cu privire la sectorul petrolier.

La Londra, Marina Regală (Royal Navy) a îndemnat joi că navele comerciale care navighează la Marea Oman să dea dovadă de cea mai mare prudenţă în urma incendului.

Preşedintele american Donald trump a fost ţinut la curent cu atacurile, iar Guvernul său ”evaluează situaţia”, a anunţat Casa Albă.

”Preşedintele a fost informat cu privire la atacul contra navelor la Golful Oman. Guvernul american îşi aduce ajutorul şi continuă să evalueze situaţia”, a anunţat joi, într-un scurt comunicat o purtătoare de cvânt a Executivului american, Sarah Sanders.

Preţul petrolului a crescut imediat după incident.

REUNIUNE ONU

Consiliul de Securitate al ONU urma să se întrunească cu uşile închise pe tema acestui incident, potrivit unor diplomaţi.

Cele două petroliere – unul norvegian, iar celălalt japonez – au fost ţinta unui atac de origine nedeterminată la Marea Oman, la Golful Persic, o regiune deja tensionată din cauza crizei între Statele Unite şi Iran.

Atacuri au vizat în urmă cu o lună patru nave în largul Emiratelor Arabe Unite (EAU), în primul incident.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a condamnat joi atacurile vizând nave civile la Golful Persic, într-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema cooperării între ONU şi Liga Arabă.

”Condamn orice atac contra unor nave civile”, a declarat el.

Guterres a cerut ”să se stabilească fapte” şi ”responsabilităţi” şi a subliniat că lumea nu-şi poate permite un conflict major la Golful Persic.

 

Te-ar mai putea interesa și
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între 8.000 și 10.000 de lei
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între ...
Printr-un ordin dat de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală se atrage atenția asupra faptului că automatele cu sucuri, sandvisuri saau cafea sunt obligate să fie dotate cu AMEF.......
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul ...
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul ...