Criza din Grecia: Alexis Tsipras se întâlneşte cu Angela Merkel la Berlin

Premierul grec, Alexis Tsipras, va efectua luni o vizită la Berlin pentru o primă întâlnire cu Angela Merkel, cancelarul german, în care vor fi abordate subiecte precum relaţiile tensionate dintre cele două ţări şi situaţia din Grecia, relatează agenţia EFE.
Economica.net - lun, 23 mart. 2015, 05:00
Criza din Grecia: Alexis Tsipras se întâlneşte cu Angela Merkel la Berlin

Guvernul grec a anunţat, într-un comunicat, că cei doi lideri vor discuta despre ‘relaţiile bilaterale şi marile teme europene’, însă, pe agenda extinsă – o sesiune dublă de lucru ce include şi o cină – pot fi abordate şi problema urgentă de lichiditate ale Greciei şi negocierile cu instituţiile internaţionale, scrie Agerpres.

Atena lucrează intens, de vineri, pentru a realiza lista de reforme pe care premierul s-a angajat să o prezinte partenerilor săi în următoarele zile, pentru a ajunge la un acord privind măsurile care să permită Greciei să obţină fondurile din a doua tranşă de ajutor.

Tsipras a subliniat că nu merge la această reuniune ”presat’ de negocieri, ci pentru ca ‘cele două părţi ‘ să discute despre problemele menţionate şi a afirmat că ‘nu este momentul pentru festivităţi, ci doar pentru muncă, muncă dură’.

Premierul elen a reafirmat că Executivul său negociază, ‘dar şi guvernează în acelaşi timp’. ‘Discutăm în timp ce legiferăm’, a spus el, făcând aluzie la legile recent aprobate de Parlament.

În ceea ce priveşte reformele pe care Guvernul trebuie să le prezinte partenerilor europeni, Tsipras a subliniat că unele deja au fost demarate pentru a încerca să ‘readucă ţara la normalitate şi a recupera anii pierduţi’.

‘Avem oportunitatea de a promova schimbările pe care guvernele anterioare nu le-au făcut, fie pentru că făcuseră compromisuri cu anumite interese, fie pentru că nu aveau sprijinul popular’, a spus Tsipras.

Asupra acestei întâlniri planează tensiunile din ultimele zile provocate de declaraţiile încrucişate ale membrilor ambelor guverne şi de solicitarea adresată de Atena Berlinului privind ‘reparaţiile’ de război.

Parlamentul elen a creat o comisie pentru a strânge date şi a cere Germaniei returnarea creditului forţat pe care a trebuit să i-l acorde şi indemnizaţiile individuale din timpul ocupaţiei naziste, o problemă pe care Merkel o consideră închisă.

Pentru a pregăti această reuniune, duminică este programată o întâlnire, la Berlin, între ministrul elen de Externe, Nikos Kotzias, şi omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, care ar putea să abordeze subiectul reparaţiilor de război şi prelungirea sancţiunilor impuse Rusiei, în legătură cu care Atena nu s-a arătat de acord.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...