1EUR = 4.8396 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

Criza din Grecia: Ministrul de finanţe schimbă tonul, dar rămâne ferm pe poziţia anti-austeritate

Ministrul grec de finanţe Yanis Varoufakis a adoptat un ton conciliant luni într-o lungă bătălie asupra unui acord în schimbul reformelor, calificând drept 'utilă' o întâlnire avută cu omologul său german Wolfgang Schaeuble la Berlin, notează agenţia Reuters.

09 iun, 2015 | Agerpres

Cu toate acestea, el a continuat să reziste contra austerităţii dureroase cerute de creditorii Greciei care afirmă că este necesară pentru a stabiliza finanţele ţării şi permite plata de ajutor suplimentar, scrie Agerpres.

'Dacă veţi continua să ne siliţi populaţia să trăiască în mizerie, nu vom fi niciodată reformabili', a avertizat Varoufakis într-un discurs asupra 'Viitorului Greciei în UE' la Berlin.

'Acest guvern are capacitatea de a convinge oamenii, o capacitate ce lipsea guvernelor anterioare, că noi trebuie să ne reformăm profund. Dar nu dacă ni se cer cu insistenţă şi mai multe reforme de austeritate', a adăugat el.

Atena şi Bruxellesul au făcut schimb de propuneri săptămâna trecută în speranţa de a ieşi dintr-un impas care, dacă rămâne nerezolvat, ar putea forţa Grecia să iasă din zona euro, un eveniment ce ar zgudui financiar pieţele şi chiar economia globală, aminteşte Reuters.

Dar prim-ministrul Alexis Tsipras a respins propunerea creditorilor internaţionali ai Greciei ca 'absurdă', provocând un răspuns furios din partea preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker în weekend.

Luni, cancelarul german Angela Merkel a avertizat că nu mai este mult timp pentru un acord ce ar putea ţine Grecia în euro.

Varoufakis a spus că doreşte un acord rapid şi a cerut liderilor europeni să evite o ieşire accidentală din zona euro: 'Istoria o va considera un eşec al clasei politice din UE', a adăugat el.

Anterior, Varoufakis s-a întâlnit cu ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble, cu care a intrat în conflict în mod repetat în trecut, şi a descris discuţiile drept 'utile' în găsirea unei soluţii finale, fără a da detalii.

El a mai anunţat că discuţiile au avut loc într-o 'manieră extrem de prietenoasă' şi că ambii miniştrii au avut o înţelegere comună a problemei.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului german de Finanţe a refuzat să comenteze cu privire la întâlnire, adăugând că ambii miniştri au convenit asupra confidenţialităţii.

Cu toate acestea, într-un interviu în ziarul german Der Tagesspiegel, Varoufakis a criticat ultima propunere făcută de creditorii Atenei drept contraproductivă.

'Faci o astfel de propunere doar dacă nu vrei să se ajungă deloc la un acord', a remarcat Varoufakis, potrivit unor fragmente publicate luni. El a repetat de asemenea apelul Atenei pentru restructurarea datoriei.

Duminică, Varoufakis i-a cerut cancelarului german Angela Merkel să ţină un 'Discurs al speranţei' pentru Grecia, pentru a semnala că Europa este gata să pună capăt cererilor sale de austeritate, similar cu cel pentru Germania la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, aminteşte Reuters.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO