Criza din Grecia: Ofertă de ultim moment pentru autorităţile de la Atena

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a făcut marţi Greciei o ofertă de ultim moment în încercarea de a se ajunge la un acord între Atena şi creditorii internaţionali înaintea expirării, până la ora 24:00, a termenului pentru achitarea unei tranşe de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional (FMI), potrivit unor surse europene şi greceşti, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 30 iun. 2015, 07:25
Criza din Grecia: Ofertă de ultim moment pentru autorităţile de la Atena

Conform acestei oferte, premierul grec Alexis Tsipras ar trebui să-şi trimită acceptul scris în cursul acestei zile, după care să aibă loc o reuniune de urgenţă a Eurogrupului (miniştrii de finanţe din zona euro), scrie Agerpres.

Dacă guvernul de la Atena nu transferă la noapte, până la ora 1:00, tranşa de 1,6 miliarde de euro scadentă către Fondul Monetar Internaţional, Grecia va deveni prima ţară occidentală care intră în default în raport cu instituţia financiară de la Washington de la înfiinţarea acesteia, cu 71 de ani în urmă.

Ultima ţară care a intrat în default faţă de FMI este Zimbabwe, în 2001.

Ratarea unei plăţi către FMI poate avea consecinţe grave. Grecia va pierde imediat accesul la resursele Fondului şi, dacă disputa nu va fi rezolvată, ar putea pierde, într-un final, drepturile de vot şi statutul de membru al FMI.

FMI a anunţat deja că nu va exista vreo perioadă de graţie pentru Grecia. Directorul executiv al Fondului, Christine Lagarde, va informa imediat board-ul executiv privind intrarea Greciei în default, ceea ce ar putea avea consecinţe inclusiv în ceea ce priveşte clauzele de default din acordurile în baza cărora statul elen a primit împrumuturi de la celelalte guverne din zona euro.

Totuşi, există slabe indicii că Tsipras este pregătit să renunţe la poziţia de până acum, când a respins în mod repetat oferta prezentată Greciei de creditorii internaţionali (Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană) şi considerată ”umilitoare” de către Atena.

Un oficial guvernamental grec a declarat că a ascultat interes ultima propunere a lui Jean-Claude Juncker, dar a precizat că ”Alexis Tsipras va vota ‘nu’ duminică”, referindu-se la referendumul ce va fi organizat pe 5 iulie în Grecia cu privire la oportunitatea acceptării ofertei de asistenţă financiară internaţională pentru această ţară din zona euro.

Grecia a amânat recent o plată care trebuia rambursată către FMI până la data de 5 iunie şi a anunţat că va cumula într-o singură sumă toate tranşele în valoare de 1,6 miliarde de dolari ce trebuie returnate Fondului până la finalul lunii iunie.

Ţările care au întârziat plata datoriilor nu mai pot primi finanţare suplimentară de la FMI şi, în ultimă instanţă, pot pierde statutul de membru al organizaţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
O penurie de carburanți a creat cozi la benzinăriile din Ungaria, a transmis marţi gigantul ungar de energie MOL, în opinia căruia această situaţie este consecinţa plafonării preţurilor la......
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost construit pe venituri totale estimate la 111,701 miliarde de lei pentru anul ...
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană şi-a luat angajamentul marţi să accelereze procesul de extindere a Balcanilor de Vest, la finalul unui ...
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Giganţii sud-coreeni Samsung şi LG intenţionează să-şi majoreze cu miliarde de dolari investiţiile în Vietnam, au ...